'Het is je burgerplicht om mensen te verklikken die corona-regels overteden' Actua
'Het is je burgerplicht om mensen te verklikken die corona-regels overteden'
Actua

'Het is je burgerplicht om mensen te verklikken die corona-regels overteden'

Alsmaar vaker hoor je in de media over de politie die is binnen gevallen bij zogenaamde 'lockdown-feestjes'. De Antwerpse politie gaf al aan dat zij meestal de feestjes vinden na een oproep van buren of mensen uit de buurt. 'Verklikkers' die dus bellen dat Jef de buurman en Loes de buurvrouw niet 1, maar plots 5 knuffelcontacten heeft uitgenodigd.

De verwachting is dat rond Kerstmis en Oudjaar heel wat mensen lak gaan hebben aan de regels. Uit onderzoek bleek dat 3 op 10 mensen van plan zijn om met meer familieleden of vrienden de feestdagen te vieren dan eigenlijk is toegestaan.

Verklikken is je burgerplicht

Minister Van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden wil geen kliklijn in het leven roepen, maar sommig experts hebben daar toch een heel andere mening over. Socioloog Ignace Glorieux (VUB) is normaal tegen verklikkers, maar vindt dat het bij overtreding van de corona-maatregelen wel ok is. Meer zelfs, Ignace vindt het je burgerplicht om Jef de buurman te verklikken.

 “Iemand die drugs gebruikt, dat treft ons niet rechtstreeks. Als je die aangeeft bij de politie ben je aan het verklikken. Maar als mensen de coronamaatregelen niet naleven, dan belangt dat ons allemaal aan. Het is te vergelijken met inbreuken tegen het milieu."

"Dus is het ook de verantwoordelijkheid van iedereen om overtredingen te melden. Het is eigenlijk onze burgerplicht om dat te doen. We moeten het niet alleen overlaten aan de politie of de overheid. Anders kunnen we bezig blijven.”

Andere sociologen raden dan wel weer eerst een gesprek aan voor je daadwerkelijk gaat verklikken. Hoe het ook zij, heel wat burenrelaties zullen wellicht compleet verzuurd zijn na de kerstvakantie nu dat er in de media alsmaar meer en meer wordt aangeraden om te verklikken.

Bron: Nieuwsblad

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties