5886 News
5886
News

In deze sectoren in België word je het slechtst betaald: "Toch blijven die mensen loyaal aan hun job"

Werknemers in sectoren zoals horeca, toerisme, retail en media behoren tot de minst verdienende in België. Volgens het meest recente Salariskompas is het gemiddelde brutoloon in de horeca 3.421 euro per maand – het laagste van het land.

Ook extralegale voordelen en vakantiedagen blijven er achter: horecamedewerkers hebben gemiddeld slechts 22 vakantiedagen en krijgen amper 3,6 extra voordelen. Andere sectoren in de onderste regionen zijn toerisme, klein- en groothandel, en media & marketing, waar jongeren en tijdelijke krachten vaak de norm zijn.

Oorzaken van de lage lonen

De lage lonen in deze sectoren hebben meerdere oorzaken. Zo kampen horeca en toerisme met lage winstmarges en seizoensinvloeden, wat leidt tot de inzet van flexi-jobbers en interimarissen. In media en marketing zijn het dan weer vaak starters die instappen met beperkte ervaring, wat het loonniveau drukt. Daarnaast speelt ook de zwakkere syndicalisering een rol: in tegenstelling tot sectoren zoals industrie of overheid, zijn collectieve onderhandelingen hier minder krachtig, wat leidt tot zwakkere cao’s. (lees verder onder de afbeelding)

In deze sectoren in België word je het slechtst betaald: "Toch blijven die mensen loyaal aan hun job"

Veel werknemers blijven toch loyaal

Toch blijven veel werknemers loyaal aan hun job, ondanks de lage verloning. “Ze blijven vaak omwille van de sfeer, de collega’s en het teamgevoel”, zegt Jari Kellner van Liantis in Het Laatste Nieuws. De werkdruk ligt echter hoog door moeilijk ingevulde vacatures, wat het verloop versterkt. Er heerst veel betrokkenheid en motivatie op de werkvloer, maar de financiële beloning blijft achterop.

Manieren om je loonpakket te verbeteren

Toch zijn er manieren om je loonpakket te verbeteren. Volgens Kellner kan je je onderscheiden door specialisatie of het opnemen van verantwoordelijkheden, zoals ploegchef of contentmarketeer. Daarnaast loont het om te onderhandelen over extra voordelen zoals maaltijdcheques of opleidingen. Een tweede job als flexi-jobber kan het verschil maken, al waarschuwt Kellner om steeds een gezond evenwicht te bewaren: “Geld is belangrijk, maar je levenskwaliteit telt minstens evenveel.”

(Bron: HLN – Afbeeldingen: Freepik)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties