Vlaamse jongeren haken af, dertigers nemen het over op de dansvloer: "Prijzen zijn fors gestegen" News
Vlaamse jongeren haken af, dertigers nemen het over op de dansvloer: "Prijzen zijn fors gestegen"
News

Vlaamse jongeren haken af, dertigers nemen het over op de dansvloer: "Prijzen zijn fors gestegen"

Het lijkt erop dat feesten tot in de vroege uurtjes niet langer in de smaak valt bij jongeren. Zowel jeugdbewegingen als feestzalen merken een gestage daling in de ticketverkoop voor hun jeugdfuiven. Opvallend genoeg zien we echter een toename van dertigers op de dansvloer. Dat staat te lezen op gva.be.

Het organiseren van jeugdfuiven wordt steeds uitdagender. Tickets vinden niet meer hun weg naar de kopers en de dansvloer blijft leeg. Jongeren lijken hun vrije tijd liever op andere manieren door te brengen. Als gevolg hiervan zijn jeugdbewegingen en clubs genoodzaakt om hun feestaanbod grondig te heroverwegen.

"Het is niet meer rendabel"

“Tijdens onze KSA Feesten organiseren we normaal gezien een fuif voor de jeugd en apart daarvan een Afterwork voor volwassenen. Maar dit jaar moesten we het jeugdfeest schrappen door gebrek aan interesse”, zegt Robbe Florus, bondsleider van KSA Zwijndrecht aan gva.be. “Het is niet meer rendabel om beide feestjes te organiseren, dus hebben we de jeugd toegelaten tot de Afterwork, wat een succes bleek te zijn.”

"Er wordt gekozen voor een quiz of eetfestijn"

“We merken in heel Vlaanderen dat jeugdfuiven minder succesvol zijn”, legt Benjamin Verhegge uit, woordvoerder van KSA Nationaal uit aan gva.be. “Feestjes zijn een belangrijke bron van inkomsten voor jeugdbewegingen, maar we zien die inkomsten de laatste tijd sterk dalen. Groepen kiezen daarom vaker voor een quiz of een eetfestijn, omdat ze natuurlijk nog steeds hun kamp moeten kunnen betalen.”

Inkomprijzen fors duurder

“Die inkomsten dalen doordat jongeren minder alcohol drinken, maar ook omdat er minder tickets worden verkocht’, aldus Verhegge. We herinneren ons inderdaad allemaal nog dat je op de speelplaats een ticket voor een fuif kon kopen voor 5 euro (of een equivalent in Belgische franken), maar dat is al lang verleden tijd. Veel verkoop verloopt online en de bedragen gaan al snel naar de 8 tot 12 euro. Blijkbaar is er ook een probleem met ‘jongere’ kinderen op fuiven, zegt een fuifganger aan gva.be: “Je ziet steeds meer 12- of 13-jarigen op een fuif. Zij raken snel dronken, zijn erg druk en belanden vaak op de EHBO. Dat verpest je avond.”

Niet enkel jeugdbewegingen melden dat jongeren minder aanwezig zijn in het uitgaansleven. Ook bij het Gentse Kunstencentrum Viernulvier in De Vooruit zien ze deze verandering. “Het is duidelijk dat de dansvloer steeds minder jongeren aantrekt”, zegt Elisah Vandaele van Viernulvier aan gva.be. “Dertigers waren voor een tijdje minder aanwezig door hun verantwoordelijkheden, zoals het ouderschap, maar nu zijn ze in groten getale terug. Wij passen ons sowieso aan ons doelpubliek aan.”

(Bron: gva.be - Intropic: Freepik)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties