Nederlander veroordeeld voor 'stealthing'. Kan je ook bij ons celstraf krijgen voor stiekem afdoen van condoom? News
Nederlander veroordeeld voor 'stealthing'. Kan je ook bij ons celstraf krijgen voor stiekem afdoen van condoom?
News

Nederlander veroordeeld voor 'stealthing'. Kan je ook bij ons celstraf krijgen voor stiekem afdoen van condoom?

In Nederland is iemand veroordeel voor het stiekem afdoen van zijn condoom tijdens de seks, of ‘stealthing’ om het met een chique woord te zeggen. De feiten dateren al van 2021. In de krant Algemeen Dagblad getuigt de vrouw die betrokken was: “Hij wilde liever zonder condoom, want dan zou het allemaal niet zo stroef aanvoelen.” De vrouw wilde wel een condoom en bleef aandringen, waarop de man instemde.

Op een bepaald moment merkte de dame dat de man toch zijn condoom had af gedaan. “Ik schrok en duwde hem meteen weg. What the fuck, dacht ik. Dit was niet de afspraak,” vertelde ze. De man deed opnieuw een condoom om en de twee deden verder. “Ik was me niet meteen bewust van de situatie,” zegt de vrouw nu. “Wat als ik had geweigerd en hij agressief zou zijn geworden?”

Kort daarna nam ze contact op met het Nederlands Centrum Seksueel Geweld, waar men haar aanbeval om aangifte te doen van het voorval. Dat deed ze en het kwam zelfs tot een rechtszaak, waarbij haar bedpartner als allereerste ooit in Nederland vervolgd werd wegens ‘stealthing’. Hij werd afgelopen dinsdag wel vrijgesproken van verkrachting, maar kreeg wel een voorwaardelijke celstraf van drie maanden.

Wat in België?

In Nederland staat ‘stealthing’ nog niet vermeld in het seksueel strafrecht, bij ons is dit wel het geval sinds vorig jaar. “Stealthing zelf is daarbij geen strafbaar feit, maar wordt beschouwd als een element van de toestemming, het centrale begrip in het misdrijf verkrachting,” zo klinkt het op het kabinet van de minister van Justitie. “Omdat het echter geen strafbaar feit op zich is, zijn er geen gegevens over eventuele veroordelingen of aangiftes van stealthing.”

(Bron: nieuwsblad.be en Algemeen Dagblad)

(Intropic: Image by Freepik)
0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties