Goederentreinen zijn niets nieuws, maar een voorgestelde lijn van 12.000 kilometer van China naar Europa kan een revolutie teweegbrengen in de toeleveringsketen. Het goederenvervoer per spoor tussen China en Iran heeft een hoge vlucht genomen en is in de eerste maanden van 2025 2,6 keer zo groot geworden. Zes landen zien het potentieel voor een snellere, efficiëntere brug over land tussen Azië en Europa en hebben hun krachten gebundeld om deze groeiende vraag aan te kunnen.
Vrachtcorridor van 'wereldklasse'
Tijdens een bijeenkomst op hoog niveau in Teheran hebben vertegenwoordigers van Kazachstan, China, Oezbekistan, Turkmenistan, Iran en Turkije de toekomst van de Euraziatische transportcorridor in kaart gebracht. De gesprekken werden geleid door Yerlan Koishibaev, plaatsvervangend voorzitter van de Kazachstaanse spoorwegen, die benadrukte dat er meer samenwerking nodig is om het vrachtverkeer over de grenzen heen te stroomlijnen.
Het doel? Een vrachtcorridor van wereldklasse bouwen die zich uitstrekt van het hart van China, door Centraal-Azië en het Midden-Oosten, rechtstreeks naar Europa. En of je nu een gevestigd belang hebt in de toeleveringsketen, of gewoon nieuwsgierig bent naar je toekomstige Temu-bestellingen, deze treinlijn is het waard om aandacht aan te besteden. Hij zal rijden tussen China, Kazachstan, Turkmenistan, Iran, Turkije en dan naar een nog niet bekendgemaakte locatie in Europa. (lees verder onder de afbeelding)

12.000 kilometer
De lijn zou tot 12.000 kilometer kunnen overbruggen en de transporttijden met maar liefst 200 procent verkorten. Op dit moment kan het verschepen van goederen van Oost-China naar Europa over zee tussen de 30 en 45 dagen duren - vooral als je om het Suezkanaal heen moet varen. Enter de China-Iran-Turkije spoorwegcorridor: een route die die levertijd terugbrengt naar slechts 18 tot 25 dagen. Het verhoogt niet alleen de snelheid, maar maakt ook een einde aan de onvoorspelbaarheid van zeeroutes die worden beïnvloed door van alles, van aanvallen op de Rode Zee tot havenstakingen.
Vermoedelijk kostenplaatje
Goederen zoals elektronica, textiel en bederfelijke waren kunnen sneller worden geleverd en de grensovergangen worden korter dankzij de verbeterde infrastructuur in Iran en Turkije. Hoewel de totale kosten van de nieuwe spoorweg nog niet bekend zijn gemaakt, is eerder gemeld dat de spoorweg tussen China, Kirgizië en Oezbekistan ongeveer 8 miljard dollar zou kunnen kosten.
En hoewel de route lang zal zijn, zal het niet de langste ter wereld zijn. De corridor China-Iran-Turkije concurreert met minstens twee bestaande routes voor die titel. Daaronder vallen andere routes van China naar Europa, zoals Chongqing in China naar Duisburg in Duitsland, die ongeveer 13.000 kilometer lang is. Dan is er nog de goederenroute Yiwu-Madrid, Spanje, die ook ongeveer 13.000 km lang is en beschouwd wordt als een van de langste goederenspoorroutes ter wereld.
(Bron: LADBible - Afbeeldingen: Unsplash)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties