Onderzoek toont aan: van te hard en te lang werken, word je kaal News
Onderzoek toont aan: van te hard en te lang werken, word je kaal
News

Onderzoek toont aan: van te hard en te lang werken, word je kaal

Heb je het gevoel dat je je haar verliest op het werk? Dat zou heel goed kunnen. Volgens een studie uit Zuid-Korea kan hard en lang werken de kans op kaalheid verdubbelen. Mannen die meer dan 52 uur per week werken, verliezen hun haar twee keer zo snel als mannen die minder dan 40 uur werken, zo blijkt uit een onthutsend onderzoek van de Sungkyunkwan University School of Medicine in Seoul.

De wetenschappers schreven dit toe aan verhoogde stressniveaus veroorzaakt door te veel werk en te weinig vrije tijd, meldt de Daily Mail. Meer bepaald veroorzaakt angst afwijkende hormonen die het einde van de actieve haargroeicyclus vroegtijdig inluiden. Omdat er geen nieuwe haarfollikels ontstaan, worden de haarfollikels die uitvallen niet vervangen, wat geleidelijk resulteert in lelijke kale plekken.

Ook rekening gehouden met andere factoren

Eerdere studies hadden al een verband aangetoond tussen overwerk en andere aandoeningen zoals hartproblemen. Maar dit was de eerste die een verband legde tussen lange kantooruren en kaalheid. De studie kwam tot deze conclusie door 13.000 mannen in Zuid-Korea te ondervragen, een land waar werkende mensen vaak meer dan 40 uur per week werken. De proefpersonen - in de leeftijd van 20 tot 59 jaar - werden gedurende vier jaar ondervraagd over hun werkgewoonten en mochten in die periode geen anti-balsemmedicatie gebruiken.

Werkblokken werden verdeeld in drie categorieën: kort (minder dan 40 uur/week), lang (tussen 40-52 uur/week) en heel lang (meer dan 52 uur). De onderzoekers hielden ook rekening met leeftijd, burgerlijke staat, opleiding, maandelijks huishoudinkomen, roken en werkschema. Zij ontdekten dat de ontwikkeling van vroegtijdige kaalheid ongeveer 2 procent was in de ‘korte’ categorie, 3 procent in de ‘lange’ groep en bijna 4 procent in de ‘langste’.

Vraagtekens

Onderzoeker Kyung-Hun Son vond deze ‘associatie tussen lange werktijden en kaalheid’ zo belangrijk dat hij er bij de overheid op aandrong de werktijden te verminderen. "Preventieve interventies om passende en redelijke werktijden te bevorderen zijn nodig in onze samenleving," zei Son. Maar boek nog geen reisje van twee weken naar Aruba, want het onderzoek toont meer dan een paar kale plekken. Meer dan de helft van de mensen met alopecia (kaalheid) beginnen hun haar toch al op 30-jarige leeftijd te verliezen, en kaalheid treft onevenredig veel ongetrouwde mannen, ongeacht de werkstress. Om nog maar te zwijgen van het feit dat de studie geen vrouwen omvatte.

(Bron: New York Post)

(Intropic: Image by andreas on Freepik)
0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties