Ongecensureerd: de verwijderde aflevering van ‘De Afspraak' (video) News
Ongecensureerd: de verwijderde aflevering van ‘De Afspraak' (video)
News

Ongecensureerd: de verwijderde aflevering van ‘De Afspraak' (video)

Een ex-Syriëstrijder in de studio uitnodigen om vervolgens de aflevering te verwijderen? Da’s hypocrisie ten top. En daarom brengen wij wat de VRT bracht, maar niet meer durft brengen.

Younes Delefortrie is één van de pipo’s die twee jaar geleden op aanraden van Sharia4Belgium-clown Fouad Belkacem naar Syrië trok om zijn leven zin te geven. Na vijf weken stond de nu 26-jarige geradicaliseerde Antwerpenaar terug in zijn geboortestad Antwerpen.

Zijn spannende avonturen schreef hij neer in het boek Mijn persoonlijke jihad, en dat was voldoende aanleiding voor de VRT – die nog steeds betaald wordt met ons belastinggeld – om hem aan het woord te laten in het Canvas-programma De Afspraak. Daar hield hij zich vooral niet in om onder andere volgende gestoorde uitspraken te doen. “Osama bin Laden verdient een pluim voor de opofferingen die hij heeft gedaan”, of “Ik ben niet teleurgesteld in wat ik in Syrië gezien heb” – inclusief een zelfmoordterrorist die zich opblies en hij vervolgens enthousiast zijn wapen in de lucht stak, of “Wie weet, als de rust daar ooit is teruggekeerd, ga ik terug naar Syrië”. En op het einde van het interview sloot presentator Bart Schols af met de gestoorde vraagstelling “Is het Kalifaat de ideale maatschappij?”

De storm achteraf op Twitter sprak boekdelen, en Peter Vandermeersch vatte het mooi samen in de volgende woorden. “Mag ik dit nog eens zeggen na #deafspraak vanavond? Ik denk soms dat de VRT de weg kwijt is”, aldus de hoofdredacteur van NRC Handelsblad.

Ook Vlaams Belang was niet te spreken over de opvoering van de Belgische extremist. “Terwijl Vlaams Belang-mandatarissen nauwlettend uit de studio’s van de openbare omroep worden geweerd, mogen islamisten er ongestoord de jihadistische loftrompet steken. Delefortrie had niet in de studio van De Afspraak maar achter tralies moeten zitten”, aldus een verontwaardigde Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken in een persbericht.

De VRT stond erbij en keer ernaar, zat ondertussen met een overvolle broek vol stront en besloot om de aflevering offline te halen. “Tijdens het studiogesprek werden door de geïnterviewde een aantal uitspraken gedaan die strijdig zijn met de democratische waarden en die onvoldoende ter discussie werden gesteld. Dit studiogesprek kwam live op antenne en beantwoordt niet aan de journalistieke normen van VRT Nieuws. We hebben dan ook besloten om het interview niet meer raadpleegbaar te maken op onze platformen”, klonk het in een persbericht.

Daar doen wij – helaas – niet aan mee en daarom smijten we de bewuste, verwijderde aflevering weer de wijde wereld in. ‘Eerst denken, dan doen’, beste VRT. Met onze vriendelijke groeten. (SF)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties