Onkelinx: "Chemische castratie seksdelinquenten geen wondermiddel" News
Onkelinx: "Chemische castratie seksdelinquenten geen wondermiddel"
News

Onkelinx: "Chemische castratie seksdelinquenten geen wondermiddel"

Voormalig justitieminister Laurette Onkelinx (PS) zei zopas in de Kamercommissie Seksueel Misbruik dat zij als justitieminister "heel goed heeft samengewerkt met het college van procureurs-generaal". Ze gaf als voorbeeld het beleid van nultolerantie tegenover intrafamiliaal geweld. Eerder was haar voorganger Marc Verwilghen (Open Vld) scherp uitgevallen tegen dit college.

Onkelinx was justitieminister tussen 2003 en 2007. In de Kamercommissie Seksueel Misbruik bracht ze een bescheiden, maar indrukwekkend overzicht van al haar wettelijke realisaties rond seksueel misbruik.

In reactie op vragen waarom een aantal wetten (wet op de ter beschikkingstelling van zware criminelen, interneringswet, wet over de strafuitvoeringsrechtbanken…) nog niet (helemaal) zijn uitgevoerd, zei Onkelinx dat “daar misschien goede redenen voor zijn. De Kamercommissie Justitie moet dat maar eens onderzoeken”. Waarop Stefaan Van Hecke (Groen!): "Oké, maar wij moeten op vraag van de regering, waarvan u lid bent, altijd maar wetten stemmen om uw wetten uit te stellen."

Castratie

“Chemische castratie van seksuele delinquenten is geen wondermiddel”, zo vindt Onkelinx. “In Doornik heb ik iemand bezocht die al vele jaren chemisch gecastreerd was, maar die toch nog altijd kinderen seksueel misbruikte. Toch heb ik er als minister van Volksgezondheid (haar huidige functie, nvdr) voor gezorgd dat chemische castratie vanaf 1 september 2009 door het RIZIV wordt terugbetaald.”

Commissie-Adriaenssens

Onkelinx zegde dat zij nooit van de kerkelijke Commissie-Halsberghe, de voorloper van de Commissie-Adriaenssens, had gehoord terwijl ze minister was.

Ze sprak zich uit tegen het samenwerkingsprotocol dat de parketten-generaal hebben afgesloten met de Commissie-Adriaenssens. Volgens dat procotol zou Adrieanssens klachten doormelden aan het federaal parket, maar de commissieleden vinden dat het parket daarmee zijn bevoegdheid om te vervolgen prijsgeeft en meewerkt een aan privéjustitie.

Onkelinx: “Ik twijfel niet aan de competentie en de goede bedoelingen van minister De Clerck en ik geloof ook niet dat hij op basis van zijn geloofsovertuigingen dit protocol heeft gesteund. Dit gezegd zijnde: binnen de ministerraad was ik tegen die protocol omdat het toelaat dat een privé-instelling beslist of bepaalde feiten een misdrijf zijn, of ze verjaard zijn en of ze gemeld moeten worden aan het gerecht. Dat kan niet voor mij.”

JDW

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties