Opvallend voorstel: ‘Laat jongeren wel feesten met oudjaar als bedankje’

Stel je voor …

Zowel Nederlandse als Belgische psychologen doen een opvallende oproep naar de overheid toe. Ook Sofie Crommen, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Kinder-en Jeugdpsychiatrie, vindt het een schitterend idee. Hun voorstel is om jongeren wel te laten feesten op oudejaarsavond, vertelde ze op Radio 1.

Een feestje op oudjaar voor de jongeren, maar niet voor de rest

Stel je voor: de overheid kondigt aan dat op 31 december jongeren tot 22 jaar wel in grote groep mogen samenkomen om een feestje te bouwen. Iedereen die 23 jaar of ouder is, moet binnen blijven en mag slechts één of twee extra knuffelcontacten zien.

Een compleet absurd idee lijkt het ons, maar Sofie Crommen en heel wat psychologen vinden dat dus wel een goed idee en eentje waar de overheid zeker over zou moeten nadenken.

“Laat jongeren georganiseerd feesten op oudejaar. Bied jongeren toch iets aan, een soort van feest want zij hebben deze voorbije tijd toch enorm veel inzet getoond en dat terwijl ze zelf niet de grootste risicogroep waren.”

“Jongeren hebben een hoge prijs betaald tijdens deze coronacrisis. Hun sociale contacten werden enorm beperkt, lessen gingen online door, hobby’s konden niet langer doorgaan, … Als we een goed georganiseerd feest kunnen geven, dan denk ik dat we als maatschappij toch een stuk waardering voor de jongeren kunnen tonen.”

“Ik denk bijvoorbeeld aan een een klein feestje in openlucht, met wat hoge tafels, vuurkorven en muziek. De lokale jeugddiensten zouden dat kunnen organiseren”

Of het daadwerkelijk zo ver gaat komen, moet nog blijken. Als de rest van België ondertussen op oudjaar wel verplicht wordt om binnen te blijven dan gokken we dat het land (nog meer) op zijn kop staat.

Bron: Radio 1
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments