Plek voor zonnepanelen? Wie zoekt die vindt! News
Plek voor zonnepanelen? Wie zoekt die vindt!
News

Plek voor zonnepanelen? Wie zoekt die vindt!

Lang niet elk dak is geschikt voor zonnepanelen en plaats is in ons land behoorlijk schaars. Gelukkig zijn er nog veel daken om met zonnepanelen te vullen, maar in gebieden met weinig open ruimte en bebouwing kijkt men steeds vaker in de richting van alternatieven. En die alternatieven lijkt men steeds gemakkelijker te vinden, bijvoorbeeld in de vorm van drijvende zonneparken.

Zonnepanelen op daken van woningen en bedrijven

In de eerste plaats wil de overheid natuurlijk de bestaande daken met zonnepanelen vullen. Het moedigt daarom particulieren aan, zodat ze zonnepanelen aanschaffen. Particulieren die zonnepanelen laten plaatsen, kunnen momenteel rekenen op een premie van 300 tot 1500 euro. Het exacte premiebedrag is afhankelijk van het aantal wattpiek van de installatie en het factuurbedrag. Voor beschermde afnemers geldt er een hoger premiebedrag van tot wel 1800 euro.

Hoe dan ook is het zo dat zonnepanelen steeds interessanter worden, ook zonder subsidies. Hierdoor hanteert men een uitdoofbeleid. De komende jaren zal het premiebedrag steeds lager komen te liggen en vanaf 2025 zal er in principe geen premie meer worden toegekend. Ook voor bijvoorbeeld thuisbatterijen geldt er zo’n uitdoofbeleid. Voor bedrijven gelden er eveneens allerlei steunmaatregelen. Voor de land- en tuinbouwsector zijn er specifieke steunmaatregelen.

Zonnepanelen op overheidsgebouwen

Niet alleen de daken van particulieren en bedrijven kunnen zonnepanelen gebruiken, ook de overheidsgebouwen zijn nog niet optimaal bedekt. Het is een van de Europese plannen om van Russische brandstoffen af te komen: op alle nieuwe openbare gebouwen in Europa moeten er verplicht zonnepanelen komen. Verschillende lokale overheden hebben eerder al aangetoond dat er behoorlijk creatief met de investeringsnood kan worden omgesprongen. Via lokale intercommunales kiest men voor ontzorging en boort men particulier geld aan. Burgers kunnen investeren in zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis en krijgen daarvoor een gegarandeerd rendement.

Drijvende zonneparken

Drijvende zonneparken zijn geen verre toekomstmuziek meer. Ze bestaan al. Alleen zien we ze in West-Europa nog niet vaak. Drijvende zonnepanelen worden geplaatst op drijvers die aan de bodem zijn bevestigd. Het wekt veel energie op, omdat het water als een grote spiegel fungeert. Het probleem is dat niet elke locatie even geschikt is voor drijvende zonneparken, omdat men de fauna en flora niet te sterk wil verstoren. In de praktijk kijkt men vaak in de richting van (oude) zandwinplassen. Er gelden vaak lage natuurwaarden en zwemmen is er niet toegestaan, omdat het te gevaarlijk is. In onder meer Dessel is er een drijvend zonnepanelenpark ter grootte van tien voetbalvelden te vinden.

Parkeerterreinen en treinsporen met zonnepanelen

Er zijn verder nog heel wat creatieve mogelijkheden. Zo kunnen grote open parkeerterreinen worden overdekt met zonnepanelen. De auto’s genieten van een goede bescherming tegen weer en wind en de open ruimte wordt aangewend voor de opwekking van groene energie. Onder andere Disneyland Paris heeft eerder al duizenden zonnepanelen op het parkeerterrein van het resort aangebracht.

Daarnaast heeft het Britse bedrijf Bankset Energy recent een test opgezet waarbij de bielzen tussen spoorrails met zonnepanelen zijn uitgerust. Per kilometer spoorlijn zou er zo tot 100 kW energie kunnen worden opgewekt. Voor België, dat met 3607 kilometer spoorlijn een van de hoogste spoordichtheden in Europa heeft, kan zoiets interessant zijn. In de praktijk zijn er wel nog vragen omtrent de slijtage en vuil door de overrijdende treinen. Dat is niet onbelangrijk, want het Belgische spoornet is meteen ook een van de drukst bereden netten van Europa.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties