PS-burgemeester wil geen 10.000 betogers voor onafhankelijkheid in Brussel News
PS-burgemeester wil geen 10.000 betogers voor onafhankelijkheid in Brussel
News

PS-burgemeester wil geen 10.000 betogers voor onafhankelijkheid in Brussel

Eind deze maand worden 10.000 manifestanten verwacht in Brussel. Een partijonafhankelijke manifestatie wil de roep naar Vlaamse onafhankelijkheid benadrukken en krijgt daarvoor steun uit Schotland, Catalonië, Zuid-Tirol en Baskenland. Als het mag doorgaan, want Brussels PS-burgemeester Mayeur ligt dwars.

"Een princiepsakkoord werd afgesloten met de politie en de stad, we verwachten 10.000 manifestanten en de kosten lopen nu al op tot 50.000 euro. Nu afzeggen zou tot een vermeerdering van het aantal manifestanten kunnen leiden, want Catalanen en Basken lachen hier niet mee!" Clint belde met organisator Bart De Valck van de Vlaamse Volksbeweging (VVB).

Als we de feiten bekijken werden in de afgelopen 7 jaar maar liefst 10 Vlaams-nationale manifestaties verboden in Brussel. Zijn jullie het volgende 'slachtoffer'?

"Het is opvallend dat het steeds opnieuw manifestaties uit Vlaams-nationalistische hoek zijn die worden verboden door de PS-burgemeesters. Ook onder Thielemans was dit zo. Vreemd dat betogingen van illegalen, asielzoekers, Congolezen, Afghanen en zo meer wél worden toegelaten, maar betogingen en stilstaande protesten van gewone Vlamingen niet. Het is duidelijk dat Mayeur er een persoonlijke willekeur op toepast. Zondag 30 maart kan het weleens onze beurt zijn helaas."

Er was nochtans al een akkoord voor het gebruik van het Jubelpark vernemen we?

"Zeker! We hadden een mondelinge overeenkomst met de Brusselse politie en de federale politie. Een manifestatie zoals deze organiseer je niet op één-twee-drie, daar komt veel bij kijken. Er is een heus tentendorp voorzien en de organisatie van alle praktische zaken is in handen van een externe firma, daarvoor werd 50.000 euro voor voorzien. Bij een mogelijk verbod dreigen we die centen kwijt te zijn, zonder ook maar één toespraak te hebben gehouden of één pint te hebben gedronken."

Een verbod kan leiden tot meer volk zeg je. Wat moeten we ons daarbij voorstellen?

"De enige stoorzender waar we schrik voor hebben is het weer, maar daar hebben we een verzekering voor afgesloten met de externe firma en het tentenbedrijf. Catalanen en Basken zijn geen Vlamingen. Die leggen een verbod niet zomaar naast zich neer, integendeel: het overtuigt hen nog meer van hun gelijk. Bijgevolg verwachten we bij een verbod meer mensen uit die regio's. Nu komen er al zeker 900 Catalanen en 250 Basken.

Ook uit Zuid-Tirol heeft al 150 man toegezegd. Neem daarbij nog enkele honderden Schotten en de Vlamingen uiteraard en we gaan richting de 10.000 manifestanten. Ik houd mijn hart vast als er een verbod komt, want niemand gaat thuisblijven. Voor ons is de sereniteit van de manifestatie de grootste bekommernis. We willen die dag een signaal richting de politiek sturen en als dat signaal overgoten wordt met arrestaties en geweld, dan is dat een erg slecht signaal."

Wat is het uiteindelijk opzet van de manifestatie?

"We manifesteren voor de Vlaamse onafhankelijkheid. De Basken voor een vrij Baskenland, de Catalanen voor de afscheuring van Spanje enzovoorts. In Schotland komt er een referendum dat weleens kan beslissen over hun onafhankelijkheid. Ook in Catalonië is er een datum vastgelegd voor een gelijkaardig referendum. Met de Europese verkiezingen van 25 mei in het vooruitzicht is dit de ideale gelegenheid om de politiekers onze standpunten kenbaar te maken.

We hopen op de politieke steun na 25 mei van zowel de N-VA als het Vlaams Belang uiteraard, de V-partijen zeg maar, maar ook de steun van de CD&V en de Open Vld kunnen we goed gebruiken. Achter de schermen zijn we daar volop mee bezig en verrassend genoeg vinden we ook bij deze twee laatste partijen weerklank op onze oproep. Maar daar kunnen we nog niet meer over zeggen."

Lees hier meer over de praktische kant van de manifestatie. (B.Deckers)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties