Wie binnenkort met de auto richting Frankrijk trekt, en vooral via Parijs rijdt, doet er goed aan extra op te letten. Op de drukke rondweg rond de Franse hoofdstad – de Périphérique – is een nieuwe verkeersmaatregel ingevoerd die al tot hoge boetes heeft geleid. Het gaat om speciale rijstroken die enkel toegankelijk zijn voor auto’s met minstens twee inzittenden, elektrische voertuigen of taxi’s.
Wat betekent de 'ruit' op het wegdek?
De betreffende rijstrook wordt aangeduid met een witte ruit op blauwe achtergrond — of op variabele elektronische verkeersborden met een zwarte achtergrond. De Fransen noemen het symbool “losange”. Deze stroken zijn uitsluitend bedoeld voor carpoolers, elektrische wagens (herkenbaar aan een Crit’Air 0-vignet) en taxi’s. Wie er zonder toestemming op rijdt, riskeert een boete die kan oplopen tot 135 euro.
Slim flitssysteem met AI kijkt mee
Om te controleren of voertuigen aan de regels voldoen, gebruiken de Franse autoriteiten een geavanceerd camerasysteem op de middenberm. Dit systeem telt het aantal passagiers en werkt met kunstmatige intelligentie. Zelfs pogingen tot fraude met poppen of nepfiguren zouden worden herkend. Bestuurders die in overtreding zijn, krijgen eerst een waarschuwingsbord te zien met hun kenteken en een melding dat ze zich niet aan de regels houden, alvorens de boete effectief wordt verstuurd. (lees verder onder de afbeelding)

Uren waarop de regel geldt
De speciale rijstrook is niet altijd actief. In Parijs geldt de regeling tijdens de spits: van 07.00 tot 10.30 uur en van 16.00 tot 20.00 uur. Buiten die uren mag iedereen de strook gebruiken. De maatregel is bedoeld om het carpoolen te bevorderen en het verkeer te stroomlijnen, want liefst 80 procent van de Parijse automobilisten rijdt in z’n eentje rond.
Wie wél met meerdere mensen reist, heeft er net voordeel bij. Tijdens de actieve uren mag je dan op de linkerrijstrook rijden, waar het vaak minder druk is. Vooral wie onderweg is naar het zuiden via Parijs – en gebruik maakt van de Périphérique of delen van de A1 en A13 – kan dus tijd én stress besparen. De proefperiode is inmiddels afgelopen: wie zich niet aan de regels houdt, ontvangt nu écht een boete.
(Afbeeldingen: Unsplash)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties