"Straks betalen we allemaal 8.815 euro per jaar voor onze privacy op Facebook, Instagram, enzovoort." News
"Straks betalen we allemaal 8.815 euro per jaar voor onze privacy op Facebook, Instagram, enzovoort."
News

"Straks betalen we allemaal 8.815 euro per jaar voor onze privacy op Facebook, Instagram, enzovoort."

Als alle apps die we gebruiken binnenkort geld vragen om onze privacy te waarborgen, zou dit neerkomen op een kost van 8.815 euro per gebruiker per jaar, aldus privacy-advocaten. Dat staat te lezen op hln.be

Dit scenario lijkt zich voor te doen nu Meta het voorbeeld heeft gegeven. Om deze trend tegen te gaan, stapt de organisatie 'noyb' naar de privacywaakhond. Noyb, bekend om juridische stappen ter bescherming van de privacy van burgers, bekritiseert Meta omdat het sinds het begin van de maand abonnementsgeld vraagt als het bedrijf geen toestemming meer krijgt om gebruikersgegevens te gebruiken voor gepersonaliseerde reclame op Facebook of Instagram.

"Als Meta hiermee wegkomt, zullen de concurrenten snel volgen"

De organisatie heeft daarom een klacht ingediend, waarbij wordt opgemerkt: "Als Meta hiermee wegkomt, zullen concurrenten snel volgen. En aangezien er gemiddeld 35 apps op een smartphone zijn geïnstalleerd, zou deze 'privacybijdrage' ongeveer 8.815 euro per jaar bedragen." Dit bedrag is berekend door het maximale abonnementsgeld voor Facebook (12,99 euro per maand) en Instagram (8 euro per maand) gedurende een heel jaar op te tellen en te vermenigvuldigen met het gemiddelde aantal gebruikte apps.

Volgens noyb wil slechts drie procent van de mensen dat hun gegevens worden gebruikt, maar 99 procent is niet bereid een 'privacytoeslag' te betalen om een applicatie te gebruiken zonder tracking. De Europese GDPR-wetgeving vereist dat gebruikers vrijwillig toestemming geven voor het gebruik van hun gegevens, bijvoorbeeld voor reclamedoeleinden. Bij Meta kan je alleen kiezen om gratis verder te gaan mét tracking, of je moet betalen.

"Meta brengt ons 100 jaar terug in de tijd"

Een optie zonder tracking maar wél gratis verdergaan is niet beschikbaar. Volgens noyb staat dit haaks op de wetgeving: "Fundamentele rechten zijn toegankelijk voor iedereen. Hoeveel mensen zouden nog gaan stemmen als ze daarvoor 250 euro moeten betalen? Er waren tijden waarin fundamentele rechten inderdaad enkel golden voor de rijken. Het lijkt erop dat Meta ons meer dan honderd jaar terug in de tijd wil brengen," zegt Max Schrems van noyb.

Noyb dient een klacht in bij de privacywaakhond in Oostenrijk en vraagt om een snelle behandeling om te voorkomen dat andere bedrijven hetzelfde doen als Meta. Een beslissing in het nadeel (of voordeel) van Meta zal ook elders gevolgen hebben.

(Bron: hln.be - Intropic: Unsplash)

3 claps
1 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties