Uit onderzoek blijkt dat luiheid een teken van hoge intelligentie kan zijn News
Uit onderzoek blijkt dat luiheid een teken van hoge intelligentie kan zijn
News

Uit onderzoek blijkt dat luiheid een teken van hoge intelligentie kan zijn

Een favoriete zin van leraren op elke ouderavond is 'Ze zijn slim, maar ze passen het niet toe'. Meestal levert dit cliché de student niet veel complimenten op, omdat ze in feite gewoon lui worden genoemd. Maar volgens een studie kan hun luiheid echter een indicatie zijn van hoe briljant ze eigenlijk zijn.

Slim en lui zijn, kunnen dichterbij elkaar liggen dan je denkt. Een studie uitgevoerd door de Florida Gulf Coast University ontdekte dat mensen met een hoger IQ fysiek minder actief zijn dan degenen aan het lagere eind van de schaal. Slimme mensen hebben meer kans om zich bezig te houden met 'denkintensieve' activiteiten terwijl ze beweging negeren. Het onderzoek gebruikte een cognitietest om proefpersonen in twee groepen te verdelen - denkers en niet-denkers.

Rustig aan doen sleutel tot hersenkracht (?)

Gedurende de loop van een week toonden fitness trackers aan dat de 'denkers' minder actief waren op weekdagen en in het weekend niet veel verschil toonden. Men denkt dat dit komt omdat slimme mensen minder snel verveeld raken, wat betekent dat ze meer tijd zullen doorbrengen met intellectuele activiteiten. En ondanks de voordelen van lezen en kruiswoordraadsels, doen ze niet veel om je bloed te laten pompen.

Actieve mensen daarentegen moeten gestimuleerd blijven met 'externe' activiteiten omdat ze sneller verveeld raken. De British Psychological Society citeerde de studie en zei: "Uiteindelijk is een belangrijke factor die meer nadenkende individuen kan helpen hun gemiddeld lagere activiteitsniveaus te bestrijden, bewustwording. Het rustig aan doen kan de sleutel zijn tot hersenkracht. Bewustzijn van hun neiging om minder actief te zijn, gekoppeld aan het besef van de kosten die gepaard gaan met inactiviteit, kan ervoor zorgen dat meer nadenkende mensen ervoor kiezen om gedurende de dag actiever te zijn."

Opgepast voor generalisatie

Gezien het feit dat slechts 60 mensen deelnamen aan de studie, hebben de onderzoekers gewaarschuwd tegen het maken van te veel generalisaties op basis van de bevindingen. De studie heeft echter wel indruk gemaakt op veel mensen, die blij waren te horen dat ze eigenlijk een genie kunnen zijn. Een kerel reageerde: "Ik moet Albert f**king Einstein zijn", terwijl een ander grapte: "Luie mensen zijn slim omdat ze anderen het werk voor hen laten doen."

Er kwam echter wat weerstand op andere hoeken van het internet. Een criticus schreef: "Ja, je kunt lui en intelligent zijn, maar de écht intelligente mensen zijn degenen die luiheid overwinnen en discipline hebben. Het is makkelijker gezegd dan gedaan om beter te proberen te doen." Er zit wel iets in. Uiteindelijk kan iemands intelligentie niet alleen rusten op hoe vaak ze naar de sportschool gaan of in de zetel hangen.

(Intropic:Image by master1305 on Freepik)
2 claps
1 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties