Voor het eerst in de geschiedenis bingedrinken vrouwen meer dan mannen News
Voor het eerst in de geschiedenis bingedrinken vrouwen meer dan mannen
News

Voor het eerst in de geschiedenis bingedrinken vrouwen meer dan mannen

Voor het eerst in de geschiedenis drinken Amerikaanse vrouwen meer dan mannen, zo heeft een toparts van de regering gewaarschuwd. Of dit bij ons ook zo is, is niet geweten, maar het is misschien wel een ‘trend’ die zich wereldwijd doortrekt. Dr. George Koob, directeur van het National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism (NIAAA), zei dat de trend voornamelijk werd gesignaleerd bij studenten. Hij wijt de ‘opleving’ aan het ‘alcoholdeprivatie-effect’ tijdens de pandemie, hoewel hij niet zeker weet waarom vrouwen er meer last van hebben dan mannen.

Dr. Koob, die een studie uitvoerde in opdracht van president Joe Biden, uitte zijn bezorgdheid tegenover de Washington Examiner terwijl hij sprak over de negatieve gezondheidseffecten van alcohol. Het komt te midden van de zogenaamde 'blackout rage gallon' (BORG) rage, waarbij jongeren water, elektrolyten en wodka mengen alvorens het mengsel uit kannen te drinken. Dr. Koob zei: "Er is een grote toename van het comazuipen, vooral onder vrouwen. Het blijkt dat op universiteitscampussen vrouwen eigenlijk meer ‘bingedrinken’ dan mannen, en dat voor het eerst in de geschiedenis.”

Voor het eerst in de geschiedenis bingedrinken vrouwen meer dan mannen
Credit: Freepik

Vier of meer drankjes op een avond

Gevraagd om de trend te verklaren, zei hij: "Het is wat wij noemen het alcoholdeprivatie-effect. Mensen hebben de neiging om opnieuw te gaan drinken na een periode van niet drinken. Ok, de pandemie is al even achter de rug, maar de trend blijft zich doorzetten. We zijn ook bezorgd over dit voorjaar en de Spring Break, waar er weer een grote hoeveelheid comazuipen zal plaatsvinden. Ik wil iedereen waarschuwen dat wanneer je begint te bingedrinken, je echt slechte dingen gaat doen met je lichaam.” Voor vrouwen is bingedrinken – volgens de experts – wanneer zij op dezelfde avond vier of meer drankjes nuttigen. Voor mannen is dat vijf of meer drankjes.

Lager gewicht

Vrouwen lopen een groter risico op gezondheidsproblemen door alcohol dan mannen, zeggen artsen. Ze zeggen dat dit in de eerste plaats verband houdt met hun gemiddeld lagere gewicht. Uit studies blijkt dat vrouwen bij overmatig alcoholgebruik meer risico lopen op hartziekten, kanker en andere complicaties dan mannen. Hun alcoholconcentraties in het bloed zijn ook hoger na het drinken dan bij mannen. Elk jaar sterven in de VS ongeveer 4.000 minderjarige drinkers als gevolg van alcoholgebruik, waaronder auto-ongelukken, moorden en alcoholvergiftigingen.

In een ernstig geval dat vorig jaar plaatsvond, werd een 19-jarige student van de Universiteit van Missouri blind en was hij niet meer in staat om te lopen en te spreken als gevolg van alcohol. Danny Santulli moest een 1,75-literfles wodka naar binnen werken en kreeg bier toegediend voordat hij instortte tijdens een studentendoop. Hij werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht, maar nadat hij was gestopt met ademen, liepen zijn hersenen ernstige schade op. Hij is nu rolstoelgebonden en wordt verzorgd door zijn moeder.

(Bron: Daily Mail)

(Intropic: Image by halayalex on Freepik)
0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties