g r mottez sbbpbn3kfus unsplash 6814e91cf1236jpg News
g r mottez sbbpbn3kfus unsplash 6814e91cf1236jpg
News

Waarom dit nieuwe verkeersbord voor verwarring kan zorgen op Belgische wegen: "Opvallende vernieuwing"

Vanaf 1 september 2026 voert België een vernieuwde Wegcode in, met onder meer aangepaste verkeersborden. Eén van de meest opvallende vernieuwingen is het nieuwe waarschuwingsbord voor mist. Waar het huidige bord een halve auto toont die in de mist verdwijnt – vaak bron van verwarring – krijgt het nieuwe symbool (P33) een duidelijker ontwerp: een volledige auto omringd door horizontale lijnen die dichte mist voorstellen. Het doel? Bestuurders beter informeren en beschermen bij beperkt zicht.

Waarom deze verandering nodig is

De aanpassing is geïnspireerd op verkeersborden die al in Frankrijk en Spanje worden gebruikt. Die landen lopen voorop in het vernieuwen van verkeerssymbolen om ze begrijpelijker te maken voor alle weggebruikers. Toch is van een echt Europees systeem nog geen sprake. Ondanks het Verdrag van Wenen (1968), dat uniformiteit in verkeerssignalisatie beoogt, blijven de regels en symbolen tussen landen verschillen. Wie door Europa rijdt, blijft dus best alert voor lokale borden en regels. (lees verder onder de afbeelding)

Waarom dit nieuwe verkeersbord voor verwarring kan zorgen op Belgische wegen: "Opvallende vernieuwing"
Het oude bord

Moderne mobiliteit vraagt om nieuwe signalen

Het verkeer verandert snel: elektrische wagens, lage-emissiezones, deelvervoer en slimme verkeerssystemen maken het landschap complexer. De nieuwe mistwaarschuwing is slechts één voorbeeld van hoe verkeersborden mee evolueren met de tijd. In België zal het bord vaker opduiken op plaatsen waar mist regelmatig voorkomt, terwijl het vroeger vooral via tijdelijke signalisatie werd ingezet. Voor veel bestuurders zal het dus even wennen zijn. (lees verder onder de afbeelding)

Waarom dit nieuwe verkeersbord voor verwarring kan zorgen op Belgische wegen: "Opvallende vernieuwing"
Het nieuwe bord

Slimme en digitale borden in opmars

België staat niet alleen: ook in buurlanden zoals Frankrijk groeit het gebruik van digitale en variabele borden. Denk aan dynamische snelheidslimieten of carpoolverplichtingen afhankelijk van het weer of verkeersdrukte. Wie regelmatig over de grens rijdt, zal steeds vaker te maken krijgen met deze moderne signalen. De aanpassing van het mistbord kadert in een bredere herziening van de verkeersregels, waarbij veiligheid, technologie en duidelijkheid centraal staan.

(Intropic: Unsplash)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties