Waarom ons asielbeleid fout loopt News
Waarom ons asielbeleid fout loopt
News

Waarom ons asielbeleid fout loopt

Tientallen asielzoekers brachten de voorbije week de nacht door in het Brusselse Noordstation. Intussen kregen ze te horen dat ze daar mochten opkrassen. Samen met duizenden andere asielzoekers riskeren zij nu de koude nachten op straat door te moeten brengen. Maar wie is er nu in feite verantwoordelijk voor deze wantoestand?
Bepaalde Brusselse hotels zitten intussen al vol met asielzoekers. Het gaat om zo’n 1.000 personen voor wie geen plaats is in opvangcentra. Samen met de kost van de opvang in opvangcentra kostte dit voor 2010 nu al 14 miljoen euro. Voorts moet Fedasil, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers, een dwangsom van 500 euro per dag per hoofd betalen aan asielzoekers die het geen dak boven het hoofd kan verschaffen, indien deze een klacht indienen tegen de overheid. Dit kostte de staat al zo’n 300.000 euro.

Dinsdag vond overleg plaats tussen staatssecretaris voor Asiel Philippe Courard (PS) en onder andere vertegenwoordigers van het Brussels gewest over de alarmerende toestand van veel asielzoekers. Resultaat: 500 extra opvangplaatsen op korte termijn. En dat terwijl de kazernes die eerder werden aangeduid als opvangplaats, niet eens klaar zijn. “Hoe heeft het ooit zo ver kunnen komen?”, vraagt u zich af.

De oorzaak is te zoeken in de grote tegenstellingen in de vorige regering van dit land. Enerzijds had je de liberale visie van toenmalig minister van Asiel Annemie Turtelboom (Open VLD). Zij ijverde voor een streng maar rechtvaardig asielbeleid, zodat een algemene regularisatie kon vermeden worden. Langs andere zijde had je staatssecretaris voor Maatschappelijk Integratie Marie Arena (PS) en Joëlle Milquet die pleitten voor een soepelere regularisatie. Want meer geregulariseerde asielzoekers betekent uiteraard meer stemmen voor hun partij bij toekomstige verkiezingen. Arena en Milquet kregen hun zin met als resultaat een nauwelijks te stelpen stroom van asielaanvragen in ons land. Het resultaat dáárvan kent u en zit momenteel in de kou. Sinds Courard en Melchior Wathelet (cdH) de functie overnamen van respectievelijk Arena en Turtelboom, is er overigens nauwelijks verbetering. Integendeel.

Gezien onze regering van lopende zaken niet bevoegd is om in te grijpen, is er voor de asielzoekers dan ook nog eens lang geen zicht aan het eind van de lange en ijzig koude wintertunnel. En gezien dezelfde grote tegenstellingen die in het verleden al een akkoord rond een deftig asielbeleid in de weg stonden, nog steeds bestaan tussen de partijen die bij de huidige regeringsonderhandelingen aan tafel zitten, lijkt ook in de toekomst een deftig asielbeleid nog heel ver weg. (PhPa)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties