Wereldrecord! Scherpschutter schiet raak over een afstand van meer dan 7 kilometer (video) News
Wereldrecord! Scherpschutter schiet raak over een afstand van meer dan 7 kilometer (video)
News

Wereldrecord! Scherpschutter schiet raak over een afstand van meer dan 7 kilometer (video)

Een groep schietinstructeurs heeft het wereldrecord voor het verste geweerschot gebroken. Het vorige wereldrecord stond op 6,4 km en werd geschoten in 2020. Scott Austin, Shepard Humphries en een groep van zes anderen, bekend als de ‘Nomad Rifelman,’ deden daar nu nog een schepje bovenop.

Op 13 september trok de groep naar de woestijn van Wyoming, VS, in een poging de kroon te veroveren. De schutter wenste anoniem te blijven en wordt nu in de media Winston genoemd. In een persbericht dat verspreid werd, staat te lezen dat hij gekozen werd vanwege zijn 'geweldige schietvinger' en 'slimme analytische zakelijke geest'. Winston schoot op een acht inch bullseye en slaagde erin het vorige wereldrecord te overtreffen. Hij trof namelijk raak over een afstand van 7,08 km.

Speciaal samengesteld geweer

Shepard Humphries merkte achteraf op: "Dit was het meest uitdagende, moeilijke, frustrerende, tijdrovende en toch lonende professionele project dat ik ooit heb ondernomen." Het 'one-of-a-kind' geweer dat Winston gebruikte om het recordschot te maken was een op maat gemaakt geweer met onderdelen die vervaardigd werden in Canada, Nieuw Zeeland, Arkansas, Zuid-Dakota en Washington. Het werd samengesteld door Scott Null en zijn zonen, Meshac en Nehemia, van S&S Sporting in Idaho. Het duurde meer dan een jaar om het geweer te bouwen.

Wereldrecord! Scherpschutter schiet raak over een afstand van meer dan 7 kilometer (video)

En daarna moest het geweer eerst maandenlang getest worden. “Dit is niet iets waar je een nieuw geweer en wat munitie van de plank van de wapenwinkel koopt en geluk gaat hebben" merkte Humphries op. “Voor deze indrukwekkende prestatie waren ook meerdere mensen nodig, zoals een groep spotters die controleerden of de kogel het doel daadwerkelijk raakte.” Het team besloot vooral te vertrouwen op ‘audio-spotten’, omdat de inslag van de kogel vanaf zo'n afstand moeilijk te zien zou zijn. Maar de spotters moesten nog steeds zo dicht mogelijk bij het doel komen, beschermd door dikke stalen bunkers die ze hadden gebouwd, om naar het geluid van het schot te luisteren en de geluiden te ‘trianguleren’.

Raak na 69 keer proberen

Het team begon om 7 uur 's ochtends, wanneer de wind het kalmst was, en besteedde uren aan het analyseren van elk schot. Bijvoorbeeld hoe ver het er naast zat en de spotters die controleerden wat ze gezien en gehoord hadden. En bij de 69e poging was het raak! "Samen hebben we meer dan 1500 uur besteed aan onderzoek, hoogte- en dieptepunten, bloed, zweet, opwinding en tranen, met tientallen verbazingwekkend begaafde mensen en bedrijven die persoonlijk in het doel hebben geïnvesteerd” besloot Humphries. Hieronder kun je wat beelden bekijken van de geslaagde recordpoging.

9 claps
7 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties