Wil je dementie voorkomen, dan moet je op exact deze leeftijd stoppen met alcohol News
Wil je dementie voorkomen, dan moet je op exact deze leeftijd stoppen met alcohol
News

Wil je dementie voorkomen, dan moet je op exact deze leeftijd stoppen met alcohol

Als een trend zoals ‘Dry January’ voor jou al moeilijk is, hebben we nog wat slechter nieuws voor je. Een arts raadt namelijk aan dat je na een bepaalde leeftijd voorgoed moet stoppen met drinken. Terwijl sommigen van ons al wankelen bij het proberen om een maand lang de drank te laten staan, is het idee om nooit meer een koud biertje te drinken genoeg om rillingen over je rug te sturen.

Helaas heeft alcohol, naarmate je ouder wordt, meer langetermijneffecten op je gezondheid en welzijn.Volgens een expert is het misschien verstandiger om alcohol volledig uit je dieet te schrappen om de ontwikkeling van dementie te voorkomen. De Alzheimer's Society stelt dat onderzoek aantoont dat overmatig alcoholgebruik de kans vergroot dat iemand dementie kan ontwikkelen.

“Alcohol is een stof die schade toebrengt”

Drinken correleert rechtstreeks met een verminderde volume van het witte hersenweefsel, wat ervoor kan zorgen dat je hersenen niet normaal functioneren. Dr. Richard Restak heeft ook verklaard dat regelmatig drinken of overmatig drinken schade aan je gezondheid kan veroorzaken. Dit betekent echter wel dat een drankje hier en daar niet zoveel effect zal hebben in vergelijking.

Het nieuwe boek van de medisch professional, getiteld ‘How to Prevent Dementia: An Expert’s Guide to Long-Term Brain Health’, beschrijft alcohol als een 'direct neurotoxine'. Een neurotoxine kan worden gedefinieerd als een stof die schade toebrengt, vernietigt of de functie van het zenuwstelsel aantast. Vanwege de schade die alcohol kan veroorzaken, heeft Dr. Restak een leeftijd onthuld waarop je het volledig uit je leven zou moeten verwijderen.

(lees verder onder de foto)

Wil je dementie voorkomen, dan moet je op exact deze leeftijd stoppen met alcohol

65 jaar

"Ik raad ten zeerste aan dat als je 65 jaar of ouder bent, je alcohol volledig en permanent uit je leven verwijdert," schreef hij. "Je loopt misschien gevaar, en het is waarschijnlijk het beste om helemaal te stoppen." Hij roept ook mensen op om hun relatie met alcohol te heroverwegen, ongeacht hun leeftijd, vooral als ze erop vertrouwen voor stemmingsverbeteringen of zelfvertrouwen in sociale situaties.

Verlies van recent geheugen

Dr. Restak heeft ook gespecificeerd welk type dementie verband houdt met te veel drinken, namelijk het 'Wernicke-Korsakoff-syndroom', dat kan worden geïdentificeerd als 'een ernstig verlies van recent geheugen' dat 'het directe effect van alcohol op de hersenen' is. Langdurig overmatig drinken gedurende je leven kan ook leiden tot een tekort aan vitamine B1, wat het syndroom kan veroorzaken. 65 jaar lijkt misschien ver weg voor velen van jullie, maar het is nooit te vroeg om wat meer aandacht te besteden aan onze gezondheid.

(Bron: LADbible - Afbeeldingen: Unsplash)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties