ries bosch xikcf0qhkua unsplash News
ries bosch xikcf0qhkua unsplash
News

Zo verdienen Belgen met zonnepanelen vandaag geld aan de zon: "Een investering die blijft renderen"

In tijden van stijgende energieprijzen en toenemende aandacht voor duurzaamheid blijken zonnepanelen een bijzonder slimme investering. Belgische eigenaars van zonnepanelen zien hun opbrengsten deze lente fors stijgen, vooral tijdens zonnige dagen. De combinatie van hoge terugleververgoedingen en stevige productie zorgt voor opvallende winstcijfers.

Terugleververgoeding bereikt piekniveau

Wie zijn zelf opgewekte stroom niet onmiddellijk gebruikt, injecteert die terug in het elektriciteitsnet. En dat loont momenteel flink. Verschillende energieleveranciers bieden momenteel opvallend hoge terugleververgoedingen, soms tot meer dan 20 eurocent per kilowattuur. Vooral tijdens momenten van hoge vraag én veel zonneschijn kan dat bedrag spectaculair oplopen.

Realistische winst op zonnige dagen

Voor eigenaars van middelgrote zonne-installaties kan één enkele dag tientallen euro’s opleveren. Op zonnige dagen in april en mei leveren installaties met 4.000 à 5.000 Wp (wattpiek) vaak meer dan 30 kWh per dag op. Bij een terugleverprijs van 20 cent per kWh komt dat neer op een dagelijkse opbrengst van ongeveer 6 euro — puur aan teruggeleverde energie. Dit bedrag komt bovenop de besparing op het eigen verbruik. (lees verder onder de afbeelding)

Zo verdienen Belgen met zonnepanelen vandaag geld aan de zon: "Een investering die blijft renderen"

Energiebedrijven concurreren om zonnestroom

Door het groeiende aantal zonnepanelen op Belgische daken ontstaat er een nieuwe concurrentiestrijd tussen energieleveranciers. Sommige leveranciers proberen klanten te lokken met verhoogde injectievergoedingen of dynamische tarieven. Daardoor loont het steeds meer om niet alleen stroom te besparen, maar ook strategisch terug te leveren op het juiste moment van de dag.

Een investering die blijft renderen

Zonnepanelen hebben hun nut opnieuw bewezen als rendabele investering. Niet alleen door lagere energiefacturen, maar ook door directe inkomsten uit overtollige stroom. Voor wie slim kiest en zijn installatie optimaliseert, kan de zon letterlijk geld in het laatje brengen — zeker nu de tarieven historisch hoog staan. Experts raden eigenaars aan om de markt actief te volgen en regelmatig van energieleverancier te veranderen indien nodig.

(Afbeeldingen: Unsplash)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties