Zoek de 7 verschillen: China heeft geen zin in Tom Cruise en komt met eigen kopie van Top Gun: Maverick News
Zoek de 7 verschillen: China heeft geen zin in Tom Cruise en komt met eigen kopie van Top Gun: Maverick
News

Zoek de 7 verschillen: China heeft geen zin in Tom Cruise en komt met eigen kopie van Top Gun: Maverick

Top Gun: Maverick wordt door velen ‘de grootste film van 2022’ genoemd. En waarschijnlijk is dit volkomen terecht. De blockbuster met Tom Cruise draaide in de Verenigde Staten alleen al een omzet van maar liefst 700 miljoen dollar, waarmee het de op vijf na grootste film aller tijden in de VS is. Groter dan bijvoorbeeld Avengers: Infinity War. Maar de makers van de film wilden natuurlijk meer dan alleen maar hun eigen continent veroveren. Ze richtten hun pijlen ook op bijvoorbeeld China.

Om de Chinezen te overtuigen, pasten de makers van Top Gun: Maverick zelfs de trailer aan. Lovenswaardige poging, doch… In ruil voor hun ‘welwillendheid’ kregen ze een Chinese kopie van de film cadeau! Aanvankelijk was de Chinese gigant Tencent een van de investeerders, maar die besloot ineens om het project te verlaten. Reden: angst voor een boze Chinese overheid. De Hollywoodmannen en – vrouwen waren nochtans ver gegaan in hun streven naar Chinees succes. Zelfs de vlaggen van Taiwan en Japan werden van het iconische jasje van het hoofdpersonage afgehaald.

Propaganda voor het leger

China wordt echter steeds minder en minder een afzetmarkt voor Hollywood, aangezien men daar zelf Hollywood wil evenaren, of zelfs beter doen. En wat Top Gun: Maverick betreft, kwamen de Chinezen op de proppen met Born To Fly. Je kunt er niet naast kijken dat Top Gun in feite één grote recruteringscampagne is voor het Amerikaanse leger, maar Born To Fly is dat zeker ook. De regisseur is ene Liu Xiaoshi, en laat nu net het promoten van het Chinese leger diens specialiteit zijn. ‘Plot’ van zijn film Born To Fly: een van de bekwaamste testpiloten van het People’s Liberation Army die belast is met het besturen van China’s nieuwste gevechtsvliegtuig, de Chengdu J-2.

Zoek de 7 verschillen: China heeft geen zin in Tom Cruise en komt met eigen kopie van Top Gun: Maverick

Het gevechtsvliegtuig waarvan sprake is een van de paradepaardjes van de Chinese luchtmacht en de film moet dit nog een keer ferm in de kijker zetten. Voor de rest vertoont het plot verdacht veel gelijkenissen met dat van Top Gun. En dat de film ook heel lucratief zal zijn, is bijna een zekerheid. Vorig jaar nog kwam The Battle at Lake Changjin uit, een spectaculaire oorlogsfilm (en pittige propaganda). Die filmde leverde wereldwijd 902 miljoen dollar op, meer dan No Time to Die en de tweede Venom.

Creativiteit gaat verloren

Zijn de Chinese films dan even ‘goed’ als de Hollywoodprenten? Afgaande op de scores op IMDB en de vele recensies, zou je op die vraag ‘nee’ kunnen antwoorden. We kennen in China immers ook nog altijd een systeem waar de overheid een soort van ‘big brother’ is die overal een zegje in heeft. Veel creativiteit gaat dus verloren. Geen idee of Born To Fly ooit bij ons te zien gaat zijn, maar hieronder kun je alvast een trailer bekijken. En euh… zoek even snel de 7 verschillen met Top Gun!

Zoek de 7 verschillen: China heeft geen zin in Tom Cruise en komt met eigen kopie van Top Gun: Maverick

(Bron: manners.nl - Foto's: CCTV6 en Paramount Pictures)

1 claps
1 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties