Terreurgolf treft Europa: minstens 41 doden News
Terreurgolf treft Europa: minstens 41 doden
News

Terreurgolf treft Europa: minstens 41 doden

Wat zich de voorbije uren heeft afgespeeld, is een rechtstreekse aanslag op Europa, ook al vond niet elke aanslag plaats op het Europese continent.

Het begon deze morgen met de aanslag op een Franse gasfabriek de aanslag op een Franse gasfabriek. Aan de omheining vond de politie een bijzonder lugubere boodschap: een hoofd op het hek gespietst, met daaronder een vlag van Islamitische Staat. Vervolgens hebben de daders geprobeerd de fabriek te laten exploderen.

Deze middag werd Tunesië opgeschrikt door een bijzonder bloedige aanslag: op een toeristenstrand vielen mannen met Kalashnikovs onschuldige, zonnende vakantiegangers aan. Minstens 27 doden en de teller zou wel eens hoger kunnen eindigen. Er waren ook 20 gewonden.

Nog deze middag: een aanslag op een sjiitische moskee in Koeweit. Koeweit, het land waar twee derde van de inwoners buitenlanders zijn en dat zich ook steeds meer als een 'veilige, stabiele staat' probeert te verkopen aan toeristen. Ter plekke vallen minstens 13 doden.

Twee van de drie aanslagen mogen zich dan niet op het Europese continent afgespeeld hebben, maar de boodschap is meer dan duidelijk:

- IS heeft met deze drie aanslagen duidelijk gemaakt dat ze overal kunnen toeslaan.

- IS wil het Westen op een brutale manier treffen door in Europa of op populaire plaatsen voor Europeanen dood en vernieling te zaaien.

Na enkele successen waarbij de indruk gewekt werd dat de ordediensten de situatie onder controle hadden sinds de brutale aanslagen op de redactie van Charlie Hebdo, is dit opnieuw een zwarte dag voor de gewone burgers. Ook al vallen er in Syrië en Irak onschuldige slachtoffers, de luchtaanvallen zijn wel gericht tegen de militaire kopstukken van Islamitische Staat. Die laatsten viseren zelfs geen militaire doelen, maar onschuldige strandtoeristen of bezoekers aan een moskee. Vlak voor de vakantieperiode is terreur plots terug een 'hot topic'. En daar draait het bij de minkukels van Islamitische Staat nu net om. (KA)

UPDATE: Ondertussen zijn er meer cijfers bekend. De balans blijkt nog erger te zijn dan verwacht. In Tunesië zijn er 39 doden en 36 gewonden, terwijl er in Koeweit 25 doden en 212 gewonden zijn.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties