Het bijzondere verhaal achter de poedelnaakte ‘Page 3-girls’ in de Britse kranten

Een interessante historie

Stel je voor dat kranten zoals Het Laatste Nieuws, Het Nieuwsblad, De Gazet van Antwerpen of Het Belang van Limburg elke dag een poedelnaakte dame in hun pagina publiceren. De kritiek zou gigantisch zijn en wellicht kunnen ze na enkele rechtszaken hun deuren sluiten. Het was in Groot-Brittanië nochtans gedurende 45 jaar de normaalste zaak van de wereld.

De introductie van Page 3-girls in 1970 was een mega-succes

Deze maand is het exact 50 jaar geleden dat de populaire krant ‘The Sun’ eens iets nieuw probeerde. In de editie van 17 november 1970 stond er plots een poedelnaakte dame te pronken op pagina 3. Geen kleine afbeelding, maar een gigantische foto die een hele pagina in beslag nemen.

Knappe dames in kranten was niets nieuw. Zo kon je al jaren mooie vrouwen in lingerie bewonderen in kranten zoals The Sun, The Daily Mirror en The Daily Star. Ze waren echter nog nooit volledig naakt. De Britse Stephanie Kahn was op haar 22ste de eerste poedelnaakte ‘Page 3-girl’. Naast haar foto stond een klein tekstje waarin je kon lezen dat Stephanie Duits was en 20 jaar was. Daar klopte dus niets van, maar geen haan die er naar kraaide want de lezers vonden de foto geweldig.

Voor haar naaktfoto kreeg juffrouw Kahn toenmalig zo’n 150 euro. Dat was in 1970 al een leuk bedrag dat je vandaag de dag gelijk kan trekken met ongeveer 1.000 euro. Geld goed besteed voor The Sun want dankzij de introductie van de topless ‘Page 3-girl’ kregen de verkoopcijfers plots een stevige boost. In korte tijd verdubbelde de oplage van The Sun zelfs door hun naakte ‘Page 3-girls’

Concurrenten Daily Star en de Daily Mirror hadden door dit grote succes niet veel keuze om ook te starten met naaktfoto’s van knappe dames te publiceren. De trend waaide zelfs over naar Duitsland waar de krant Bild de naakte oben ohnedames introduceerde.

Bekende vrouwen op Page 3

Fotograaf van dienst die vooral de ‘Page 3-girls’ fotografeerde was Beverley Goodway. Hij deed dit van 1970 tot zijn pensioen in 2003. Zijn insteek was dat de modellen sexy ‘nice girls’ moesten zijn en geen bimbo’s met gigantische borsten. Hij wou immers niet dat de dames porno uitstraalde.

Om een ‘Page 3-girl’ te worden, moest je jouw foto’s opsturen en met een beetje geluk werd je vervolgens gebeld en uitgenodigd. Het was voor veel dames niet enkel interessant wegens de leuke som geld dat ze ervoor kregen, maar voor heel wat vrouwen gingen de deuren plots open nadat ze verschenen op derde pagina. Denk hierbij aan lucratieve modellencontracten of zelfs filmrollen.

Voor ons was de ondertussen 48-jarige Geri Halliwell wellicht de bekendste vrouw die op de naaktpagina poseerde. Wij kennen haar vooral als één van de Spice Girls en van haar solo-plaat ‘It’s Raining Men’. Voor haar mega-succes met de bekendste girlsband ooit, had ze op haar 19de al naakt geposeerd op ‘Page 3’ van The Sun.

Toen ze 2 jaar later met de Spice Girls begon, doken de foto’s opnieuw op en werden ze eens zoveel bekeken. Halliwell wil liefst niet teveel aan deze plaatjes terug denken, vertelde ze in een interview. De foto’s waren gemaakt in een tijd waar ze omging met drugsdealers, glamourfotografen en zelfs een tijdje werkte als danseres in een nachtclub in Mallorca.

16 of 17-jarige Page 3-girls

De dame waar het meeste over geschreven was, is wellicht de befaamde Samantha Fox. Ze was amper 16 jaar toen ze voor het eerst poedelnaakt in de krant stond. Vandaag de dag niet voor te stellen, maar in 1983 toen ze voor het eerste poseerde was het niet ongezien dat 16 of 17-jarige meisjes topless poseerden.

Het gebeurde zelfs enkele keren dat Britse kranten letterlijk de dagen aftelden om 16-jarige jongedames topless in hun kranten te laten poseren. Zo kon je een zekere Linsey Dawn McKenzie letterlijk op haar 16de verjaardag bekijken in ‘The Daily Sport’.

Het verhaal van Samantha is een beetje anders. Ze werd opgemerkt door The Sun nadat haar moeder lingeriefoto’s naar de krant had opgestuurd. Ze werd constant afgewezen door modellenbureau’s omdat ze teveel rondingen had, maar bij The Sun waren ze wel volledig onder de indruk. Diezelfde week mocht ze nog komen voor een fotoshoot.

Bij The Sun waren ze zo onder de indruk van Samantha dat ze haar in één keer een driejarig contract onder de neus schoven zodat concurrenten niet met haar konden gaan lopen. Ze kreeg een exclusiviteitscontract van 3 jaar en was uiteindelijk 10 keer ‘Page 3-girl’.

Dat contract heeft haar overigens geen windeieren gelegd. Zo werd ze hierna zangeres en met haar liedje ‘Touch Me’ werd ze uiteindelijk een wereldster. Samantha is nu 54 jaar en zou naar verluidt maar liefst zo’n 17 miljoen euro waard zijn.

Lees morgen het tweede deel van ons artikel over Page 3-girls, waar we praten over het einde van de topless dames in de Britse kranten.

Bron: The Sun, Nieuwsblad, Daily Mail
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments