Netflix-hit All Quiet on the Western Front werd geband in Duitsland, maar heeft nu 9 Oscar-nominaties Entertainment
Netflix-hit All Quiet on the Western Front werd geband in Duitsland, maar heeft nu 9 Oscar-nominaties
Entertainment

Netflix-hit All Quiet on the Western Front werd geband in Duitsland, maar heeft nu 9 Oscar-nominaties

De film All Quiet on the Western Front ging van verboden in Duitsland naar een echte Netflix-hit en heeft nu zowaar 9 Oscar-nominaties in de wacht gesleept, onder andere voor Beste Film, Beste Cinematografie en Beste Geluid. Het verhaal van wat de ‘beste anti-oorlogsfilm ooit’ wordt genoemd, is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Erich Maria Remarque uit 1928.

All Quiet on the Western Front volgt het aangrijpende verslag van een 17-jarige Duitse soldaat aan het Westelijk Front van de Eerste Wereldoorlog. De groep soldaten ervaart hoe de aanvankelijke euforie van de oorlog omslaat in wanhoop en angst terwijl ze vechten voor hun leven, en elkaar, in de loopgraven. Hoewel de film momenteel erg populair is op Netflix, was de oorspronkelijke versie uit 1930 van de Amerikaanse film destijds verboden in Duitsland.

Netflix-hit All Quiet on the Western Front werd geband in Duitsland, maar heeft nu 9 Oscar-nominaties

In december van dat jaar verwelkomde de Mozartzaal in Berlijn een tweede vertoning van de film, terwijl het boek een internationale bestseller was. Zodra de film echter begon te draaien, leidde nazileider Joseph Goebbels een bende extremisten de zaal in, waar ze stinkbommen, niespoeder en witte muizen loslieten. Verwijzend naar de gebeurtenis schreef Goebbels in zijn dagboek: "Binnen tien minuten leek de bioscoop op een gekkenhuis.”

“Duizenden genieten van het spektakel”

"De politie staat machteloos. De verbitterde menigte reageert haar woede af op de Joden,” ging het verder. "De kassa buiten wordt belegerd. Ruiten worden gebroken. Duizenden mensen genieten van het spektakel. De voorstelling wordt verlaten, net zoals dat bij de volgende zal gebeuren. We hebben gewonnen." Als gevolg van de opkomende macht van de Nazi-partij, verbood de Hoge Raad van Censoren in Duitsland de film.

Men gelooft dat de menselijke kwetsbaarheid die Duitse soldaten in de film tonen, iets was waar nazi's niet achter stonden. Ze bestempelden de film en het boek als defaitistisch en onpatriottisch. Er is ook een theorie dat de nazi's dachten dat de Duitse auteur Erich Maria Remarque Joods was. Remarque verliet Duitsland een dag na Hitlers machtsovername in januari 1933. De wrok van de nazi's tegen de auteur hield daar niet mee op, want zij arresteerden op tragische wijze zijn anti-nazistische zus Elfriede Scholz en lieten haar onthoofden.

“De meesten zouden voor hun 30 dood zijn”

Hanns Brodnitz was de Joodse manager van de Mozartzaal die het aandurfde om All Quiet on the Western Front te vertonen. Hij werd vermoord in Auschwitz in 1944. Ruim 10 jaar na het einde van de oorlog herinnerde Remarque zich de verstoorde filmvertoning en schreef over de menigte: "Geen van hen was ouder dan 20, geen van hen kon in de oorlog van 1914-1918 zijn geweest. Niemand van hen wist dat ze 10 jaar later in een oorlog zouden zitten en dat de meesten van hen dood zouden zijn voordat ze 30 zouden worden."

All Quiet on the Western Front kan je streamen op Netflix. Hieronder alvast de trailer:

(Afbeeldingen: Netflix)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties