Sms viert twintigste verjaardag op 3 december

Op 3 december 1992 verstuurde software-ontwikkelaar Neil Papworth via zijn computer vervroegde kerstwensen naar de mobiele telefoon van een manager van de Britse telecomoperator Vodafone. Het was het startschot voor de sms, een communicatievorm die voor vele gsm-gebruikers onmisbaar zou worden. Recent verloor de sms echter aan populariteit. Via Facebook, iMessage, WhatsApp en verschillende andere […]

Op 3 december 1992 verstuurde software-ontwikkelaar Neil Papworth via zijn computer vervroegde kerstwensen naar de mobiele telefoon van een manager van de Britse telecomoperator Vodafone. Het was het startschot voor de sms, een communicatievorm die voor vele gsm-gebruikers onmisbaar zou worden.

Recent verloor de sms echter aan populariteit. Via Facebook, iMessage, WhatsApp en verschillende andere applicaties kunnen smartphonegebruikers zo goed als gratis sms’en. Mobiele providers lijden daardoor miljardenverliezen.

In de Verenigde Staten werden in 2011 zes miljard sms’en per dag verstuurd. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat sms’en de geldkoe van de mobiele operatoren geworden zijn. Smartphones maken het echter mogelijk om ook over het internet berichten te versturen. Die zijn bovendien niet beperkt tot 160 tekens.

Marktonderzoeker Ovum schat dat de telecomsector in 2011 wereldwijd ruim 14 miljard dollar verloor aan de groeiende populariteit van die alternatieven. Tegen 2016 zou het om een verlies van 54 miljard dollar kunnen gaan. Voor bedrijven die continu grote investeringen doen in de uitbreiding van hun netwerk, is dat een grote hap uit het budget.

Alternatieven

De industrie is op zoek naar alternatieven. Zo zetten de providers samen onder meer in op de multimediadienst Joyn, die ook videotelefonie toelaat.

Technisch gezien is de sms sowieso een relict uit de jaren 80, toen de standaarden voor het gsm-netwerk ontwikkeld werden. Dat een sms slechts 160 tekens mag bevatten, is een overblijfsel van de toenmalige technologie.

Belga

Foto: PN

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments