Wat heeft VRT met BTW van F.C. De Kampioenen gedaan?

De fans van de populaire Vlaamse serie F.C. De Kampioenen zullen het waarschijnlijk al opgemerkt hebben. Tijdens de herhalingen werden plots een aantal uitzendingen overgeslagen, net diegene waar de kok ‘BTW’ in meespeelt. De arrogante pestkop van ‘De Kampioenen’ was blijkbaar niet populair genoeg. Iets wat iedereen al wist, maar de VRT nu pas rechtzet. […]

De fans van de populaire Vlaamse serie F.C. De Kampioenen zullen het waarschijnlijk al opgemerkt hebben. Tijdens de herhalingen werden plots een aantal uitzendingen overgeslagen, net diegene waar de kok ‘BTW’ in meespeelt. De arrogante pestkop van ‘De Kampioenen’ was blijkbaar niet populair genoeg. Iets wat iedereen al wist, maar de VRT nu pas rechtzet. En dat zonder weten van de acteur Jakob Beks. “Maar het verwondert me niet”, zegt de ex-vijand van ‘De Kampioenen’.

Tijdens de herhalingen van F.C. De Kampioenen springt de laatste aflevering met garagist DDT plots naar de eerste aflevering met voddenmarchand Fernand. De 26 afleveringen met BTW, Bernard Theofiel Waterslaeghers, werden zonder enige uitleg overgeslagen.

Jakob Beks: “De VRT heeft mij daar nooit iets over gezegd”

“De VRT heeft mij daar nooit iets over gezegd”, zegt de acteur Jakob Beks. “Maar ze hebben groot gelijk dat ze die afleveringen met BTW ertussenuit hebben gelaten.” Beks was nooit voorstander van zijn rol als arrogante kok, maar werd ook daarover niet op voorhand ingelicht en zat direct met de gebakken peren. “Ik hing vast aan een contract van 2 reeksen. Maar ik heb het nog gezegd: ‘Mannen, alstublieft, laat BTW naar een andere kant evolueren want dit zal niet geapprecieerd worden’.”

“Smijt die ambetante rosse kok eruit”

Ondanks dat Beks en zelfs andere acteurs, bleven vragen om BTW toch ietwat sympathieker te maken, had de VRT daar indertijd geen oren voor. Ook als Beks zware kritiek te verduren kreeg zoals “Smijt die ambetante rosse kok eruit”, greep VRT niet in.

VRT: “BTW is niet bepaald het sterkste personage uit de serie”

Nochtans wist VRT maar al te goed dat “het met BTW niet goed ging”. “Ik denk dat we met z’n allen gerust kunnen stellen dat BTW niet meteen het meest geliefde personage uit F.C. De Kampioenen was”, zegt VRT-woordvoerder Björn Verdoodt.

“VRT wil geen kijkcijferdip”

Waarom VRT dan nu wél ingrijpt? “Ze hadden waarschijnlijk geen zin in een kijkcijferdip. Ik had het indertijd voorspeld. Maar daar spreekt niemand nu over”, zegt Marijn Devalck, beter gekend als ‘Boma’. De VRT geeft dat toe: “Uit waarderingscijfers blijkt duidelijk dat de reeksen met BTW minder geapprecieerd worden dan de rest, en daarom hebben we beslist ze over te slaan”.

VRT betaalt geen vergoeding

En zo bespaart VRT ook nog een stevige maandloon. Want sinds kort werd juist besloten dat de acteurs van F.C. De Kampioenen toch een vergoeding krijgen voor de herhalingen. Nu Jakob Beks zijn rol als BTW ziet verdwijnen, mag hij fluiten achter zijn vergoeding. “Ah ja? Dan moet ik misschien met de VRT gaan praten”, zegt Beks, die duidelijk niets wist van de afgesproken vergoedingen. Wie is dan arrogant?… (IV)

Een van de afleveringen met BTW:

Leave a Reply

Your email address will not be published.