Dit is volgens bedenker George Lucas de enige juiste volgorde om Star Wars te kijken Film & TV
Dit is volgens bedenker George Lucas de enige juiste volgorde om Star Wars te kijken
Film & TV

Dit is volgens bedenker George Lucas de enige juiste volgorde om Star Wars te kijken

Wat is nu eigenlijk de juiste volgorde om Star Wars te kijken? George Lucas, de bedenker van de saga, heeft een definitief antwoord gegeven op een van de grootste debatten in de filmcultuur.

Er is maar één juiste volgorde om Star Wars te kijken - althans volgens George Lucas. De kijkvolgorde voor de Star Wars films is een onderwerp van discussie sinds de release van de Star Wars-prequels, omdat Lucas besloot om het oorsprongsverhaal van Darth Vader te vertellen na het afronden van de Luke Skywalker-trilogie. Het debat over de kijkvolgorde is daarna nog ingewikkelder geworden na de Star Wars-sequels en de verschillende Star Wars-series, maar Lucas heeft een uitgesproken mening over de kwestie.

Dit is volgens bedenker George Lucas de enige juiste volgorde om Star Wars te kijken

Star Wars Episodes I-VI als één film

Volgens George Lucas is de chronologische volgorde de juiste volgorde om Star Wars te bekijken. Met andere woorden, hij gelooft dat iemand die Star Wars wil kijken moet beginnen met Star Wars: Episode I - The Phantom Menace, wat eigenlijk de vierde film is in de release-volgorde. Het interview met Lucas waarin hij dit verklaarde gebeurde vlak voor de release van Star Wars: The Force Awakens, wat betekent dat hij alleen refereerde aan Episodes I-VI. Toch moet volgens Lucas de prequel-trilogie het startpunt zijn voor de ‘Skywalker Saga’, met de ‘originele’ Star Wars-film A New Hope pas na Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith.

George Lucas beschouwt Star Wars Episodes I-VI als één film met Darth Vader als hoofdpersonage, en ziet de saga als één groot verhaal verdeeld in zes afleveringen, dus begint hij natuurlijk met Episode I. Het debat over de juiste volgorde om Star Wars te bekijken komt voort uit het feit dat de prequels na hun lancering sterk werden bekritiseerd, een perceptie die pas onlangs is beginnen te veranderen. Lucas daarentegen is altijd trots geweest op de Star Wars-prequels, het was het verhaal dat hij wilde vertellen.

Dit is volgens bedenker George Lucas de enige juiste volgorde om Star Wars te kijken

Steeds meer content, dus chronologisch lijkt beste optie

Het is ergens ook logisch dat George Lucas suggereert dat de chronologische volgorde de beste manier is om Star Wars te bekijken. Hij had tijdens de oorspronkelijke trilogie meerdere malen gezegd dat het verhaal onvolledig was, en daarom werd Star Wars in 1981 omgedoopt tot Star Wars: Episode IV - A New Hope. En als je bedenkt dat de onthulling dat Darth Vader de vader van Luke is algemeen bekend is, zelfs bij diegenen die nooit naar Star Wars hebben gekeken, gaat het idee dat de prequels de originele trilogie bederven niet op. Nu Star Wars meer content dan ooit uitbrengt, die zich allemaal op een ander punt in de Star Wars-tijdlijn afspeelt, kan de chronologische volgorde inderdaad beter werken voor een nieuw publiek.

Het verhaal van de Skywalkers

Tussen standalone films als Rogue One: A Star Wars Story en Disney+ series als The Mandalorian en Andor, kan het moeilijk zijn voor een nieuw publiek om Star Wars te volgen aan de hand van de releasevolgorde. Hoewel het antwoord van George Lucas alleen betrekking had op Episodes I-VI, is het nu nog logischer dat de chronologische kijkvolgorde van Star Wars de beste is. De Star Wars-sequels zetten het verhaal van de Skywalkers voort, ook al lag de nadruk niet altijd op hen, wat betekent dat Lucas' idee dat het allemaal één film is nog steeds zinvol is.

(Bron: Screenrant.com - Afbeeldingen: Lucas Film ltd.)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties