Hallelujah! Filmstudio’s en acteurs in Hollywood bereiken akkoord: staking eindigt na 118 dagen Film & TV
Hallelujah! Filmstudio’s en acteurs in Hollywood bereiken akkoord: staking eindigt na 118 dagen
Film & TV

Hallelujah! Filmstudio’s en acteurs in Hollywood bereiken akkoord: staking eindigt na 118 dagen

Op woensdag (08/11) hebben de filmstudio's en acteurs in Hollywood een principeakkoord bereikt dat een einde maakt aan de acteursstaking, die al 118 dagen de productie van films en series in de Verenigde Staten stillegde.

De vakbond van de acteurs, de Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA), heeft aangekondigd dat er overeenstemming is bereikt. De staking wordt beëindigd op donderdag om 00.01 uur lokale tijd (09.01 uur Belgische tijd).

Vergoedingen en AI

SAG-AFTRA voerde onderhandelingen met de leidinggevenden van de Hollywoodstudio's over een betere vergoeding en garanties met betrekking tot kunstmatige intelligentie (AI). Acteurs vreesden namelijk dat AI zou worden ingezet om hun stem en beeld te klonen.

In september hadden de Hollywoodstudio's al een akkoord bereikt met de scenarioschrijvers, die 148 dagen hadden gestaakt. De nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst voorziet in hogere vergoedingen voor schrijvers van series en films die worden aangeboden op streamingdiensten. Ook zijn er regels opgenomen in de afspraak met betrekking tot het gebruik van AI.

(Bron: nieuwsblad.be - Intropic: Screen grabs YouTube)

4 claps
1 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties