Het duistere waargebeurd verhaal achter Leonardo DiCaprio's nieuwe film Killers of the Flower Moon Film & TV
Het duistere waargebeurd verhaal achter Leonardo DiCaprio's nieuwe film Killers of the Flower Moon
Film & TV

Het duistere waargebeurd verhaal achter Leonardo DiCaprio's nieuwe film Killers of the Flower Moon

Achter Martin Scorsese's aankomende film Killers of the Flower Moon met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol zit een duister waargebeurd verhaal. De film heeft een schitterende cast met onder anderen Leonardo DiCaprio, Brendan Fraser, Lily Gladstone en Robert De Niro. De film is gebaseerd op werkelijke historische gebeurtenissen en echte levens, in een periode die bekend werd als de ‘Reign of Terror’.

De synopsis van een in 2017 gepubliceerd non-fictie boek met dezelfde naam - waarop de film is gebaseerd - stelt: "Killers of the Flower Moon vertelt het verhaal van de brute moorden achter de poging van blanke kolonisten om de Oklahoma-landerijen van een Osage-familie te onteigenen, waaronder enkele van 's werelds meest waardevolle olievelden lagen. Dat deze samenzwering van diefstal, terreur en genocide de FBI van J. Edgar Hoover hielp lanceren, verdiept de morele complexiteit van het verhaal."

Het duistere waargebeurd verhaal achter Leonardo DiCaprio's nieuwe film Killers of the Flower Moon

60 verdachte sterfgevallen

Tussen de jaren 1910 en 1930 vond een reeks moorden op ‘Osage Native Americans’ plaats in Osage County, Oklahoma. Minstens 60 gezonde mensen werden dood aangetroffen die – volgens de Osage Nation Government – allemaal te maken hadden met Osage ‘headright holders’, m.a.w. mensen die grond bezaten of op z’n minst daaromtrent iets te zeggen hadden. Het onderzoek naar de sterfgevallen bleef onopgelost. Later werd echter vermoed dat andere verdachte sterfgevallen in dezelfde periode - die de 'Reign of Terror' van 1921-26 werd genoemd - in de doofpot werden gestopt.

Volgens de Oklahoma Historical Society werden sommige Osage-leden in de jaren 20 heel rijk nadat onder hun land olie was gevonden. In Scorsese's komende film speelt DiCaprio de rol van Ernest Burkhart, die door zijn oom William K. Hale (Robert De Niro) werd aangemoedigd om te trouwen met een Osage-lid genaamd Mollie (Lily Gladstone). In het echte leven woonden Burkhart en Mollie bij Mollie's moeder, Lizzie Q. Een van Lizzie's andere dochters werd in mei 1921 dood aangetroffen, nadat ze in het achterhoofd was geschoten. Ondanks de schotwond bleef de zaak onopgelost omdat de moeder van vier geen bekende vijanden had.

Erkenning van de acteurs 

Hetzelfde gebeurde toen Lizzie overleed, ondanks dat ze stierf aan vermoedelijke vergiftiging. Meer familieleden van Lizzie en Mollie stierven plotseling, maar Mollie overleefde en zij en Burkhart erfden een fortuin. Burkhart en zijn oom, Hale, werden in 1926 gearresteerd op verdenking van het feit dat Hale mensen had geïntimideerd en omgekocht om de moorden uit te voeren. Drie jaar later werd Hale veroordeeld, maar voor slechts één moord. Het bleek dat Hale en Burkhart al waren begonnen met het vergiftigen van Mollie toen ze werden gearresteerd. Gelukkig herstelde Mollie.

Mollie's familie is een voorbeeld van wat er gebeurde met meerdere Osage-families tijdens de 'Reign of Terror'. Veel acteurs die betrokken waren bij het maken van de film erkennen het grote belang van de gebeurtenissen waarop de film is gebaseerd. Lily Gladstone schreef op Instagram: "Ik beschouw het als een waar geschenk en een grote verantwoordelijkheid om Mollie te vertolken, en ik zal haar met beide armen vasthouden, dicht bij mijn hart. Mijn diepste dank aan de Osage Nation, het is een opmerkelijk geschenk om door jullie verwelkomd te worden en dit verhaal te mogen vertellen."

Killers of the Flower Moon wordt uitgebracht door Apple TV+, maar een releasedatum is nog niet publiekelijk bekendgemaakt. Hieronder een korte teaser:

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties