Review: Marvel’s Spider-Man 2 – Een must-have voor PS5-eigenaren games
Review: Marvel’s Spider-Man 2 – Een must-have voor PS5-eigenaren
games

Review: Marvel’s Spider-Man 2 – Een must-have voor PS5-eigenaren

In 2018 bracht Insomniac Games de open wereld superhero game Marvel’s Spider-Man uit, een game die behoorlijk veel indruk maakte op ons met een geweldig verhaal, mooie graphics en vermakelijke gameplay. In 2020 kwam Marvel’s Spider-Man: Miles Morales uit, een vervolg waar we een korter avontuur meemaakten met de jongere Spider-Man. Nu is Marvel’s Spider-Man 2 uit, het groter vervolg op beide games die exclusief is gemaakt voor de PlayStation 5. Of Marvel’s Spider-Man 2 de eerste twee games heeft weten te overtreffen en de hoge verwachtingen van fans heeft weten waar te maken, lees je in deze review.

Twee Spider-Man

Spider-Man 2 is een direct vervolg op Marvel’s Spider-Man: Miles Morales. Beide Spider-Man proberen de straten van New York veilig te maken terwijl de twee ook een persoonlijk leven moeten managen. Terwijl Peter Parker de nachtmerrie is van schurken in New York, heeft hij een probleem met geld verdienen en de facturen stapelen zich op. Een normale baan zit er voor hem niet in, omdat hij maar al te vaak Spider-Man moet zijn. Miles probeert af te studeren, tijd te spenderen met zijn familie en vrienden. Tegelijkertijd wil Miles zichzelf als Spider-man bewijzen aan zijn mentor Peter Parker.

Beide Spider-Man zijn speelbaar in deze game met de optie om op ieder moment in de open wereld te kunnen wisselen. Terwijl de twee het al lastig hebben, zijn er grotere bedreigingen op komst dan in de eerste twee games. Zo heeft Kraven The Hunter het gemunt op New York. Kraven is een ultieme jager met als het ware supersoldier-krachten. Kraven bestudeert zijn vijanden tot in de kleinste details om te winnen. Kraven heeft nog nooit gefaald in een hunt. Hij is geobsedeerd met het vinden van een ultieme monster, eentje die hem de baas gaat zijn. Zijn zoektocht brengt hem naar New York waar hij kan jagen op supervillains en Spider-Man.

Marvel’s Spider-Man 2 gaat over meer dan Kraven. Verschillende andere villains zullen ook een opwachting maken die we niet gaan spoilen. Wel is Venom behoorlijk veel getoond in marketing, de superschurk maakt hier een episch debuut in een verhaal die behoorlijk veel impact heeft in de levens van Peter, Miles, Marry Jane en meer. Gedurende het verhaal zie je beide Spider-Man een groei meemaken en dat maakt Spider-Man-verhalen altijd zo geweldig. Een goed Spider-Man-verhaal heeft altijd even veel aandacht voor de held, maar ook de persoon in dat pak. Dit verhaal is donkerder, dramatischer, maar ook epischer dan de voorgaande twee games.

Review: Marvel’s Spider-Man 2 – Een must-have voor PS5-eigenaren

Grotere open wereld

Zoals eerder aangegeven zijn zowel Peter Parker als Miles Morales speelbaar. De speler kan in de open wereld op ieder moment wisselen tussen Peter of Miles, maar tijdens hoofdmissies gaat dit automatisch aangezien er een groter filmisch verhaal loopt. Beide personages krijgen evenveel screen time, maar de main story is niet twee keer langer omdat er twee Spider-Man speelbaar zijn. Wat betreft lengte zijn de main missies ongeveer even lang als in de eerste game.

Wel is New York tot twee keer groter geworden met nieuwe districten Brooklyn, Queens, East River en meer. De hoeveelheid content in de open wereld is meer dan in voorgaande games, maar dit is grotendeels toch het oude bekende filler content wat we in meer open wereld games terugzien. Er zijn enkele side missions met een verhaal, maar het groter geheel zijn vooral herhaalactiviteiten, die je doet om je personage te upgraden en nieuwe suits te kunnen craften. Denk aan dezelfde gestolen auto stoppen of het meermalig achtervolgen van een drone. We hadden graag gehoopt op meer memorabele content buiten de hoofdmissies.

spider man 2

Gameplay diepgaander

Op het gebied van gameplay is het grotendeels hetzelfde als de voorgaande games, maar dan verbeterd. Zo kunnen beide Spider-Man ouderwets webslingeren langs de grote wolkenkrabbers van New York, maar nieuw is de mogelijkheid om te gliden door de stad met zogeheten Web Wings. Spider-Man kan zo met een druk op de knop zweven over New York om snel naar zijn bestemming te komen. Het handige aan Web Wings is dat dit ook goed werkt als er even geen gebouwen zijn, bijvoorbeeld als je bestemming aan de overkant van de rivier is. Door New York zijn er ook verschillende luchtstromen waar je in kan komen voor een snelheid boost. Op zulke momenten lijkt het wel alsof je Superman of Iron Man bent. Spider-Man 2 heeft ook fast travel points per district, maar deze moet je wel eerst ontgrendelen. Omdat traversal door de straten zo vermakelijk is, hebben wij nauwelijks gebruikgemaakt van fast travel.

Combat is ook grotendeels hetzelfde gebleven met enkele verbeteringen en toevoegingen. Je deelt hier een reeks rake klappen uit en dient vervolgens snel aanvallen te ontwijken. De grootste vernieuwing is Symbiote Spider-Man wat veel terugkwam in de trailers. Symbiote Spider-Man is een agressieve Spider-Man die de Symbiote gebruikt om zijn vijanden te verpletteren. De transformatie van de lieve Peter Parker naar een corrupte, is één van de hoogtepunten van deze game. Symbiote Spider-Man beschikt over geheel unieke special attacks en een eigen skill tree. Bij Miles zijn er geen grote veranderingen in zijn skill set. Dat is ook niet echt nodig, want Miles beschikt al over hele sterke vaardigheden waaronder de controle over elektriciteit en de kracht om onzichtbaar te worden.

Een andere toevoeging die combat een stukje strategischer maakt, is dat enkele aanvallen verplicht geblokkeerd moet worden door een juiste parry of een dodge, anders krijg je schade. Een rode licht boven de hoofd van een vijand, houdt in dat je moet blokken. Een blauwe staat voor het moeten dodgen. Met name tijdens baasgevechten moet je deze mechanics goed beheersen anders is het game over. Stealth is ook weer aanwezig in Spider-Man 2, dat was één van de leukste gameplay loops uit de vorige game, maar hier is daar minder focus naar uitgegaan. Je kan optioneel zelf verschillende encounters, met name zijactiviteiten in stealth aanpakken, maar in de main story zijn er veel minder momenten waar je als een spin in de schaduwen jaagt op je prooi vanaf hogere plekken.

spider man 2 venom

Graphics en performance

Insomniac Games heeft de graphics van Marvel’s Spider-Man 2 nog een latje hoger gelegd. Insomniac lijkt de grafische rekenkracht van de PlayStation 5-console optimaal te benutten. Reflecties op gebouwen, bordjes, ramen en plassen vallen duidelijk op. New York komt hierdoor net wat meer tot leven. Over leven gesproken, de straten van de stad zijn veel drukker dan in de eerste game en er is helemaal geen sprake van pop-in textures, ook niet wanneer je razendsnel door de wegen slingert. De field of view is verder behoorlijk indrukwekkend, waardoor je veel meer van de grootte van de stad meekrijgt. Alle gebouwen zijn gedetailleerd gemaakt inclusief interieuren aan de binnenkant van gigantische wolkenkrabbers. Wat ook bijdraagt aan de graphics is de overschakeling van dag naar nacht en de weereffecten. New York oogt net wat anders op bepaalde tijdstippen in de dag en wanneer het regent, zie je de Ray Traced-reflecties in de plassen op de staat. Met de verschillende opties van Photo Mode, kan je in Marvel’s Spider-Man hele mooie plaatjes maken.

Verder ogen de animaties in Marvel’s Spider-man 2 net wat beter dan de voorgaande games. Met name tag team combo’s tussen Peter en Miles zien er bijzonder goed uit. Ook de baasgevechten zijn heel spectaculair vormgegeven zoals je zou verwachten van een Insomniac-titel. Wat betreft grafische modi kan je kiezen tussen Fidelity of Performance. Fidelity geeft je een hogere resolutie en Ray Tracing, maar dan speel je de game op een vaste 30 FPS. In Performance speel je de game op een variabele resolutie met Ray Tracing, maar de game draait dan op 60 FPS. Voor de mensen die beschikken over een tv of monitor die HDMI 2.1 heeft, is er een derde optie beschikbaar. Waarbij je de game kan spelen in een hoge resolutie en een vaste 40 FPS. Dit was onze keuze en het werkte geweldig. Een sweet spot waarbij je prachtige graphics en een vloeiende ervaring krijgt.

Wat betreft technische problemen is deze game grotendeels in orde. Er zijn geen game breaking bugs of crashes. Wel zijn er nog kleine bugs hier en daar, die met updates aangepakt moeten worden. Zo zat een vijand een keertje vast in een gebouw en konden wij hem niet uitschakelen. Een reload loste dit probleem op. We zagen twee keer een NPC in de lucht staan, en één keer kregen we geen audio in een korte cutscene. In 15 uur dat we met de game bezig waren, zijn we enkel deze bugs tegengekomen. Als laatste moeten we de loading times zeker niet vergeten te noemen. Marvel’ Spider-Man 2 heeft eigenlijk geen laadtijden, het is letterlijk een ogenblik en je kan weer verder. Voor een 90+ GB game zijn de laadtijden ongelofelijk snel.

Conclusie

Marvel’s Spider-Man 2 voelt vertrouwd aan vooral als je de voorgaande games gespeeld hebt. Dat gezegd hebbende is dit één van de beste superhero games ooit gemaakt en een heel vet vervolg vol spektakel, emotie en charme. De gameplay is verfijnd op verschillende punten met als grootste toevoeging het parryen van aanvallen en Symbiote-krachten. Met name laatstgenoemde voelt als een game changer. Het rondslingeren of zweven over New York blijft altijd vermakelijk, maar geen van de side content komt in de buurt van de kwaliteit van de main missies. Grafisch is Spider-Man nog mooier dan de eerste twee games met Ray Tracing standaard geactiveerd. Marvel’s Spider-Man 2 is geen perfecte game, maar wel een must-have voor iedereen met een PlayStation 5.

3 claps
1 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties