Review: PDP Victrix Pro BFG – De controller die je naar wens kan customizen met onderdelen en modules games
Review: PDP Victrix Pro BFG – De controller die je naar wens kan customizen met onderdelen en modules
games

Review: PDP Victrix Pro BFG – De controller die je naar wens kan customizen met onderdelen en modules

Nu de PS5 3 jaar oud is, komen steeds meer third party fabrikanten met accessoires voor de PlayStation 5 waaronder geavanceerde Pro-controllers voor de competitieve gamers. Het merk Performance Designed Products (PDP) heeft onlangs een Pro-controller uitgebracht voor de PlayStation 5 genaamd Victrix Pro BFG. Wij hebben deze unieke controller uitgebreid kunnen testen. Of de Victrix Pro BFG de moeite waard is, lees je in deze review.

De Victrix Pro BFG

De Victrix Pro BFG is een Pro-controller voor gamers die net wat meer willen halen uit een controller. Denk aan extra knoppen, de mogelijkheid om onderdelen te wisselen en triggers die je kan aanpassen. Pro-controllers zijn altijd prijzig, maar vergeleken met de DualSense Edge, Razer Wolverine V2 en de Nacon Revolution Pro, is de Victrix Pro BFG wel de meest gunstig geprijsde controller met een prijskaartje van €179,99. Dit is de prijs van de standaard editie die zwart is met paarse accenten. Op de website van PDP zijn er ook Special Edition Victrix Pro BFG-controllers te vinden met andere kleuren zoals een Midnight Call of Duty-versie. Special Editions kosten iets meer namelijk €199,99.

De Victrix Pro BFG is gemaakt voor de PlayStation 5, maar de controller is ook compatible met de PlayStation 4 en de PC. Op de controller is er namelijk een handige schakelaar waarbij je kan wisselen tussen platforms. De controller is bedraad te gebruiken via een USB-C-kabel of draadloos door middel van de bijgeleverde low latency USB-dongle. De controller heeft geen bluetooth, dus je moet de dongle gebruiken wil je de controller draadloos in gebruik nemen. De verbinding gaat wel heel snel en de latency is maar 5ms. Wil je de latency nog lager, bijvoorbeeld om een competitieve game te spelen zoals Street Fighter 6 en Mortal Kombat 1, waar iedere seconde telt bij het maken van combo’s, dan is de bedraad spelen de beste optie.

Review: PDP Victrix Pro BFG – De controller die je naar wens kan customizen met onderdelen en modules

Veel onderdelen

Zoals gebruikelijk bij een Pro-controller, krijg je naast de controller een heleboel extra onderdelen meegeleverd zodat het naar wens aan te passen wordt. De Victrix Pro BFG komt geleverd in een hard case die tegen een stootje kan. De case is handig, want je kan de controller bijvoorbeeld in je tas stoppen en meenemen naar je vriend of een gaming evenement, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over mogelijke krassen en andere vormen van schade. Het meest interessante van deze controller die je ook bijgeleverd krijgt, zijn de zogeheten modules waarmee je de volledige layout van de Victrix Pro BFG kan aanpassen, meer daarover lees je later.

Ook handig aan de case is dat alle extra onderdelen direct in de case zijn te vinden. Vaak krijg je bij Pro controllers een case, maar daar past alleen de controller en kabel in. Extra onderdelen heb je dan niet altijd bij de hand. Bij de Victrix Pro BFG zijn alle extra onderdelen te vinden in de hard case. Om te beginnen is er 3 meter lange USB-A naar USB-C-kabel te vinden. De kabel is gewoven zodat het niet in de knoop gaat, voelt premium aan en het is ook nog eens paars zoals de accenten op de controller zelf.

Daarnaast zijn er drie soorten D-pads en drie soorten thumbsticks te vinden in de case. De drie D-pads voelen net wat anders aan. De standaard platte D-pad vonden wij het minst prettig omdat registraties door de vierkante vorm niet altijd even nauwkeurig was. De D-pad die het meest lijkt op die van de Xbox Series-controller, vonden wij het prettigst. De verschillende formaten analoge sticks zijn voor de gevoeligheid, met name handig bij het spelen van shooters. De lange analoge stick is bijvoorbeeld speciaal gemaakt voor snipers waardoor je met meer precieze, headshots kan maken. De controller komt met zogeheten Analog Stick Gates meegeleverd waarmee je de afstand die je kan maken met een stick nog meer kan aanpassen. De sticks zelf op de controller zijn standaard, dus niet de betere hall effect sticks. Dat is jammer, want standaard sticks krijgen op den duur wel te maken met slijtage wat invloed heeft op registraties.

victrix pro bfg accessoires

Customizen 

De Victrix Pro BFG heeft wat betreft grootte dezelfde dimensies als de PS5 Dualsense-controller. De behuizing is gemaakt van kunststof waarbij er bij de pootjes, andere soort texturen zijn verwerkt zodat je iets meer grip krijgt. De controller ligt goed in de hand, alleen voelt het materiaal niet heel premium aan. Wanneer je de Dualsense Edge of Xbox Elite-controller in de hand hebt, krijg je meer een premium product gevoel. De controller voelt ook veel lichter aan dan je zou verwachten. Ondanks dat het extra knoppen en een grote batterij heeft, is de controller behoor licht. Dat komt voornamelijk omdat de Victrix Pro BFG helemaal geen trilmotoren heeft. Rumble is iets wat competitieve spelers niet echt nodig hebben, maar het was wel goed geweest als er een kleine trilmotor was ingebouwd die optioneel uit te schakelen was. Het voelt raar dat een €70 Dualsense-controller op dit gebied meer immersie biedt dan een Pro controller die meer dan het dubbele kost.

De touchpad op de Victrix Pro BFG is kleiner dan op een standaard Dualsense-controller. Dat komt omdat de zijkanten waar texturen te zien zijn, de knoppen zijn voor Options en Share. Een kleiner touchpad is begrijpelijk, want verwisselbare modules nemen veel ruimte in beslag, maar toch was een groter touchpad en bijvoorbeeld kleinere Options en Share-knoppen beter geweest. In de touchpad is het Victrix-logo te zien. Bij het inschakelen van de controller gloeit het logo op in het paars.

Wat de Victrix Pro BFG uniek maakt zijn de verwisselbare modules. Je kan met de meegeleverde schroevendraaier, eenvoudig een hele module aan zowel de linker als de rechterkant uit de controller halen. De linkerkant, kan je omdraaien zodat het een PlayStation verticale of een Xbox diagonale layout krijgt. De rechtermodule kan je vervangen met een coole fightpad voor gamers die competitieve vechtgames spelen. Door de module te wisselen, kan je de controller omtoveren in een kleine arcade fight stick, wat simpelweg briljant is. Waar de standaard knoppen een goede klik hebben, zijn de knoppen op de fight module, heel tactile. Het is alleen jammer dat PDP niet meer doet met losse modules. Het zou heel cool zijn als je via de website andere soorten modules kon bestellen. Sony doet dit met alleen de analoge sticks op de DualSense Edge mocht er ooit stick drift optreden. PDP doet dit opvallend genoeg niet, terwijl de controller hier perfect voor is.

Review: PDP Victrix Pro BFG – De controller die je naar wens kan customizen met onderdelen en modules

Meer features

De Victrix Pro BFG komt verder met Pro-controller features zoals vier programmeerbare back buttons aan de achterkant. Deze zijn standaard ingesteld op de functies van de triggers en bumpers, maar via de gratis Victrix Control Hub software voor Windows, kan je deze naar wens aanpassen. Het is ook mogelijk drie aparte profielen op te slaan op de controller zelf. Als je de controller dan gebruikt op een andere PlayStation-console of PC, neem je al je instellingen mee. Onder de back buttons is er een profiel-knop te vinden waarmee van profiel kan wisselen. Aan de onderkant van de controller is er een 3.5mm audiojack te vinden voor het verbinden van een bedrade headset. De Victrix Pro BFG heeft geen ingebouwde speaker.

De afstand van de triggers zijn opvallend bij deze controller. Je kan deze namelijk in vijf verschillende niveaus aanpassen. Standaard is de afstand even groot zoals een standaard DualSense-controller, maar je kan er bijvoorbeeld hair triggers van maken. Bij een kleine klik, kan je dan bijvoorbeeld al schieten in een shooter als Call of Duty of Battlefield. Vaak wordt een shootout beslist door de persoon die de snelste reflecties heeft, een hair trigger helpt je dan om tijd te winnen. Het instellen van de triggers op de controller is wat ingewikkelder dan gedacht. Je moet namelijk de slider aan de achterkant op de juiste positie houden terwijl je ook de trigger indrukt. Vervolgens laat je beide knoppen los en gaat de trigger niet meer verder dan wat je hebt ingesteld.

Review: PDP Victrix Pro BFG – De controller die je naar wens kan customizen met onderdelen en modules

Prima batterij voor een Pro-controller

De Victrix Pro BFG is uitgerust met een 2000mAh batterij. Deze gaat in één lading ongeveer 15 tot 16 uur mee. Dat is iets beter dan de DualSense en veel beter dan de DualSense Edge die maar 4 tot 6 uur meegaat. Voor een Pro-controller met veel extra’s features is de batterijduur prima. Opladen lijkt ook sneller dan het opladen van de DualSense-controller. Het is geen quick charge, maar van 0 naar 100 gaat wel sneller dan bij de DualSense.

Conclusie

De Victrix Pro BFG doet heel veel goed. Een controller met modulaire onderdelen is geniaal. De D-Pad, sticks, triggers en gehele modules zijn aan te passen. De Victrix Pro BFG is bedraad en draadloos te gebruiken op de PC en PlayStation-consoles. Gebruikers kunnen door middel van de modules de Victrix Pro BFG omtoveren naar een Xbox of een PlayStation layout. De batterijduur is prima en het is mogelijk om de gevoeligheid en afstand van de triggers in vijf niveaus in te stellen. Ook is de prijs lager dan de Pro-controllers van de competitie.

Een perfecte controller is het echter niet. Zo voelt de behuizing niet heel premium aan en de controller voelt te licht voor alle features die het aan boord heeft. Er is wel draadloze connectiviteit, maar alleen via de bijgeleverde USB-dongle. De controller heeft geen bluetooth-ondersteuning. Het meest tegenvallende voor ons was het totaal ontbreken van een trilmotor. Desalniettemin is de Victrix Pro BFG een hele fijne Pro-controller die zeker een optie is om te overwegen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties