Review: The Last of Us: Part II – Is dit nu de beste PS4-game ooit?

Wij speelden de ‘game van het jaar’ 30 uur

De totale eindscore voor de game zie je op onze gaming website 1337 Games.

Jaren hebben we geduld moeten uitoefenen, maar volgende week is het eindelijk zover. Dan ligt The Last of Us: Part II in de winkelrekken. Het vervolg op wat misschien wel de beste PlayStation 3-game ooit is. Aangezien ontwikkelaar Naughty Dog daarnaast ook nog verantwoordelijk is voor de geweldige Uncharted-games zijn de verwachtingen dan ook torenhoog. Maakt The Last of Us: Part II deze nu ook waar?

Vier jaar na het eerste deel

Deze sequel speelt zich vier jaar af na het origineel. Joel en Ellie hebben zich gesetteld in een nieuwe stad die volledig omringd is door muren. Zo is iedereen veilig van de gruwels die de wereld nu kent. Nog steeds lopen er heel wat ‘zombies’ rond in de post-apocalyptische wereld dus veiligheid is het belangrijkste goed.

Het lijkt erop dat ze samen met honderden mensen in deze ‘stad’ een nieuw en best leuk leven kunnen opbouwen ondanks de omstandigheden waar de wereld nu inzit door het virus. Alles loopt natuurlijk niet van een leien dakje waardoor Ellie erop uittrekt in de wijde wereld. Meer gaan we niet vertellen want één van de grote charmes van deze game is ongetwijfeld het verhaal.

Dat is overigens ook wat het eerste deel onder andere zo sterk maakte. Een boeiend verhaal met twee geweldige hoofdpersonages die een unieke band hebben, wat geweldig in beeld werd gebracht. In The Last of Us: Part II wordt dit gewoon nog eens herhaald, maar dan op een andere manier.

De impact van het hele verhaal is misschien wel net iets minder dan in het eerste deel. Al is dat natuurlijk ook niet al te verrassend. De voornaamste reden hiervoor is dat we al reeds waren ondergedompeld in deze verwoeste wereld. Dat maakt de game daarom niet minder indrukwekkend, maar de ‘wauw-factor’ is misschien wel net dat tikkeltje minder.

Nieuwe personages

We zien oude bekenden opnieuw terug zoals Ellie, Joel en Tommy, de broer van Joel, maar we worden ook geïntroduceerd aan heel wat nieuwe mensen. Naughty Dog is er alweer in geslaagd om ook hen veel diepgang te geven. Je begrijpt hun motivaties, fouten en hun menselijkheid. Deze worden ook uitgebreid getoond om zo toch een emotionele snaar te raken.

Lang niet iedereen is even memorabel zoals Joel en Ellie dat waren, maar ook hier gaat het om de relatie. De band dat deze twee personages op het scherm herhalen, is aartsmoeilijk. Weinig games ooit deden dat immers na. Je leert doorheen het spel iedereen in ieder geval wel te appreciëren, en ook hier is het petje af voor wat de ontwikkelaar heeft neergezet.

Waanzinnige gameplay

Het verhaal is goed en pakkend en de mensen in de wereld van The Last of Us: Part II zijn zeker interessant. Het punt waar deze game echt uitblinkt, is ongetwijfeld de gameplay. Constant kregen we tijdens de gevechten het gevoel dat The Last of Us: Part II veel verder gaat dan eender welke game op dit gebied. Hoewel dit een game is voor de PlayStation 4, voelt hetgeen wat Naughty Dog heeft neergezet wat betreft gameplay, ‘Next-gen’ aan.

Ellie is tegenwoordig een volwassen vrouw die stevig haar mannetje kan staan en met heel wat wapens overweg kan. In de apocalyptische wereld van The Last of Us: Part II kom je echter niet ver als je denkt om als Rambo-stijl iedereen neer te maaien. Je moet gevechten steeds tactisch en slim aanpakken. Als plots drie vijanden tegelijkertijd naar je toe komen, dan zie je Ellie weer een behoorlijk gruwelijke dood sterven.

Er zijn meerdere soorten vijanden in de game. Je hebt gewone mensen die eigenlijk best slim zijn, met elkaar praten en afspreken om jouw het leven zo zuur mogelijk te maken. Aan de andere kant heb je nog de ‘geïnfecteerden’. Deze kan je het best omschrijven als levensgevaarlijke ‘zombies’. Hoe ‘zieker’ ze zijn, des te gevaarlijker ook. Zo zijn er vier verschillende vormen van geïnfecteerden, en allen kan je best met een specifieke strategie aanpakken.

Aangezien de middelen in de wereld zijn uitgeput, heb je steeds maar een beperkt aantal wapens tot je beschikking. Elke kogel telt dan ook, andere wapens zoals bijlen, knuppels, hakmessen of zelfs een pijl en boog worden je beste vriend. Doordat je beperkte middelen hebt, zijn gevechten altijd zeer intens, bloedstollend spannend en vaak een grote uitdaging.

Dat zorgt er wel voor dat de voldoening immens groot is wanneer je alweer een epische confrontatie tot een goed einde brengt. Je bent geen ‘one man army’, maar als je dan toch plots acht vijanden achter elkaar kan neerhalen, dan voel je jezelf een koning. Dat komt omdat je het slim en verstandig hebt aangepakt, of omdat je net heel tactisch je zelfgemaakte mijn hebt geplaatst.

Meermaals zal je hartslag tijdens deze memorabele gevechten weer de lucht in schieten terwijl jij op het puntje van je stoel gaat zitten, en dit gebeurt bijna bij elk gevecht. Waanzinnig indrukwekkend dat Naughty Dog hier in is geslaagd.

De mogelijkheden in gameplay zijn eindeloos en de gevechten blijven ook na 20 uur nog steeds verrassen. Naughty Dog doet hier dingen die wij nog nooit ergens anders zagen. Terwijl andere games hier al snel in de val van ‘saaie herhaling’ trappen, gebeurt dit eigenlijk zelden tot nooit in The Last of Us: Part II.

Een boeiende en bloedmooie wereld

Dat The Last of Us: Part II er fantastisch uitziet, heb je natuurlijk zelf al lang gezien in de vele trailers. Wat echter niet naar bovenkomt is dat de wereld echt leeft. Er zijn zoveel kleine details die je heel snel kan missen en de liefde die Naughty Dog in deze post-apocalyptische wereld heeft gestopt is ongezien groot.

Letterlijk aan elk huis, voorwerp, auto of zelfs bos zie je dat de planeet jaren geleden verwoest is geweest door een infectie en dat mensen massaal op de vlucht geslagen zijn. De natuur is opnieuw aan de macht en dat wordt prachtig in beeld gebracht. Het is ook fascinerend om te zien hoe de overgebleven mensen met hun noodlot zijn omgegaan.

Elk hoekje verkennen zal dan ook vaak heel wat leuke dingen of verrassingen opleveren. Te snel zijn en je mist sowieso enkele geweldige dingen. Je komt letterlijk ogen tekort. De grafische pracht spat dan ook van het scherm en op veel vlakken is The Last of Us: Part II, één van de mooiste game die je zal zien op de PlayStation 4. Alles wordt echt uit de console geperst en dat is soms ook aan het apparaat zelf te horen. Zo leek het vaak alsof onze PS4 Pro een opstijgend vliegtuig was.

Enige nadeel is dat de game net zoals zijn voorganger en de Uncharted-games zéér lineair is. Niet iedereen zal hier fan van zijn, maar als je kijkt hoeveel detail er in de wereld is dan kon dit ook gewoon niet anders. De lineariteit wordt ook vaak slim verstopt waardoor het zelden tot nooit storend is.

Conclusie

The Last of Us: Part II is een fenomenale game. Subliem op elk vlak en een memorabele ervaring die je niet snel zal vergeten. Wij zijn razend enthousiast. Het verhaal en de personages zijn heel goed, maar het is vooral de gameplay en de gehele wereld die je zal omver blazen. Naughty Dog toont iets wat bijna geen enkele andere game na doet. Diepgaande ‘next-gen’ gameplay brengen die je steeds blijft verrassen.

Is The Last of Us: Part II nu ook de beste PS4-game ooit? Voor veel gamers ongetwijfeld wel, maar er is wel één gigantische verrassing die letterlijk niemand ziet aankomen en een grote invloed heeft op de game in zijn geheel. Sommige gamers zullen dit geweldig vinden, terwijl anderen misschien graag andere beslissing hadden gezien.

Hoe het ook zij, haal The Last of Us: Part II met een gerust hart in huis. Het is een onvergetelijk avontuur die je maar liefst 30 uur aan je scherm gekluisterd houdt en niet snel vergeten zal worden. De talentvolle ontwikkelaars van Naughty Dog mag na deze prachtige zwanenzang weer enkele jaren de ‘Naughty Gods’ genoemd worden.

Koop The Last of Us: Part II nu al en ontvang hem op launch in je brievenbus

Je kan The Last of Us: Part II hier kopen.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments