Wij speelden met de waanzinnige PlayStation 5 DualSense-controller en hij is revolutionair

Gigantisch indrukwekkend

Pas op 19 november ligt de PlayStation 5 in de winkelrekken, maar wij zijn al een weekje aan de slag met het nieuwste paradepaardje van Sony. Over de PlayStation 5 zelf, gaan we binnenkort nog veel meer vertellen, maar vandaag willen we het alvast hebben over de gloednieuwe DualSense-controller.

In tegenstelling tot de PS5-console zelf, kan je de controller nu al wel kopen en wordt hij gewoon de volgende dag geleverd. Een tweede controller in huis halen is overigens geen overbodige luxe want bij de aankoop van een PlayStation 5 krijg je maar één DualSense.

Heerlijke vibraties

De DualSense is duidelijk een gigantische stap vooruit tegenover de DualShock 4. De PS5-controller is een tikkeltje groter, zwaarder en robuuster dan zijn voorganger. Waardoor je toch het gevoel hebt dat deze DualSense een veel betere kwaliteit heeft dan de PS4-controllers.

De knoppen zijn voor het grootste deel hetzelfde. Al is er deze keer wel een extra knop die je kan indrukken om online te praten met je vrienden. Er is namelijk een micro toegevoegd in de DualSense. Een echte PlayStation 5-headset zal natuurlijk altijd beter zijn, maar het is fijn dat de optie aanwezig is.

Het is echter vooral de haptic feedback en adaptive triggers die de DualSense revolutionair maken en je echt een ‘next-gen’ gevoel geven. Zo zijn de L2- en R2-knoppen nu triggers. Ontwikkelaars kunnen er nu voor kiezen om meer of minder tegenkracht te geven bij het indrukken van deze knoppen.

Afhankelijk van wat je dus doet in een game moet je ze harder of zachter indrukken. Het is een prachtige en vooral heel indrukwekkende toevoeging die je toch weer dat stukje meer immersie geeft. We hebben hierna nog enkele PS4-games gespeeld waarbij die triggers dus werken als gewone L2- en R2-knoppen en het voelde onmiddellijk aan als een gigantisch gemis. Vooral voor de shooter-liefhebber zal dit heel wat spelplezier opleveren.

Last but not least is ook de nieuwe ‘haptic feedback’. Al sinds de introductie van rumble in de PS2-controller ging het eigenlijk om gewoon simpele trillingen. Er gebeurt iets op je scherm en de hele controller trilt een beetje tot heel hard, maar het waren altijd dezelfde trillingen.

In de DualSense gaat dit vijf stappen verder. De trillingen kunnen van overal apart komen in de controller en dat voelt echt heel indrukwekkend aan. Wanneer je bijvoorbeeld in Astrobot door een windvlaag loopt, voel je jouw controller ook echt van links naar rechts trillen. Of als het regent, krijg je het gevoel dat er op verschillende plekken van je controller druppels vallen.

De trillingen in de vorige PlayStation-controllers waren leuk, maar absoluut niet meer dan dat. In sommige games was het misschien zelfs vervelend. De DualSense-controller toont nu echter dat trillingen ook een gigantisch meerwaarde kunnen zijn die een game ook daadwerkelijk beter maakt.

Conclusie

Dat Sony met de DualSense de beste PlayStation-controller ooit heeft gemaakt, lijkt niet meer dan logisch. We spreken echter niet van 2 stappen vooruit, maar van een halve marathon. De introductie van de adaptive triggers en de haptic feedback zorgt voor dat echte ‘next-gen’ gevoel. De immersie in games was nog nooit zo groot dankzij deze DualSense-controller.

Je kan de PS5-controller nu al hier kopen en dan wordt hij gewoon de volgende dag geleverd. Een tweede controller in huis halen is geen overbodige luxe want bij de aankoop van een PS5 krijg je maar één DualSense.

Leave a Reply

Your email address will not be published.