5 redenen waarom whisky drinken gezond voor je is LIFESTYLE
5 redenen waarom whisky drinken gezond voor je is
LIFESTYLE

5 redenen waarom whisky drinken gezond voor je is

De historicus Raphael Hollinshed schreef over de gezonde eigenschappen van whisky in zijn boek Chronicles of England, Scotland and Ireland uit 1577. Hij schreef: "Met mate ingenomen, vertraagt het de leeftijd, vermindert het slijm, helpt het bij de spijsvertering, geneest het waterzucht, houdt en bewaart het hoofd van wervelen, de tong van lispelen, de maag van rommelen, de darmen van rommelen, de handen van rillen, de botten van pijn ... en waarlijk is het een soevereine drank als het ordelijk wordt ingenomen."

En wie zijn wij om deze wijze man tegen te spreken? Hieraan moet trouwens worden toegevoegd dat in de tijd van Hollinshed whisky ook werd gebruikt als antisepticum op slagvelden, vooral omdat effectieve medicijnen in die tijd moeilijk verkrijgbaar waren. Tijdens de Amerikaanse drooglegging in de jaren 1920 kon whisky legaal in de Verenigde Staten worden ingevoerd omdat het werd beschouwd als een geneesmiddel en niet als sterke drank.

5 redenen waarom whisky drinken gezond voor je is

Lang leven

Het kan zelfs leiden tot een lang leven. Grace Jones, een van de oudste vrouwen van Groot-Brittannië, schrijft haar rijpe leeftijd van 110 jaar toe aan het drinken van whisky elke avond gedurende de laatste 60 jaar. Haar favoriete whisky is trouwens de Famous Grouse blend. Het is duidelijk dat als je elke avond te veel whisky drinkt, je er waarschijnlijk meer last dan profijt van hebt. Maar bij lagere, meer gematigde hoeveelheden, zegt de wetenschap dat het goed voor je kan zijn.

Dit is wat whisky voor jou en je lichaam kan doen:

Whisky bestrijdt kanker

Whisky heeft evenveel anti-oxidanten als wijn. Het bevat meer ellaginezuur (dezelfde antioxidant als in wijn) als wijn, die helpt bij het absorberen van malafide cellen in het lichaam. En het zijn niet wij die dat zeggen, maar Jim Swan, de gevierde whisky-industrie consultant die de "Einstein van de whisky" werd genoemd, tijdens een medische conferentie in 2005. Hetzelfde zuur wordt echter ook gemakkelijk gevonden in fruit.

Whisky verlaagt het risico op dementie

Een studie uit 2003 gepubliceerd door het National Institute of Health zegt dat volwassenen die één tot zes porties per week consumeerden half zoveel kans hadden op dementie als niet-drinkers en zware drinkers. Een Duitse studie uit 2011 kwam tot een gelijkaardige conclusie. Dit gold echter voor alcohol in het algemeen en niet specifiek voor whisky.

We moeten er er ook aan toevoegen dat de Britse National Health Service in 2015 nieuwe richtlijnen publiceerde die aanraden alcohol volledig uit het dieet te schrappen om het risico op dementie te verminderen.

5 redenen waarom whisky drinken gezond voor je is

Whisky verlaagt het risico op hartziekten

Afzonderlijke studies in het European Journal of Clinical Nutrition, Harvard University en het European Heart Journal komen allemaal tot dezelfde conclusie: Een matige hoeveelheid alcohol - maximaal zeven kleine glazen whisky per week - verlaagt tot op zekere hoogte het risico op hartziekten en hartfalen. Vooral de European Journal studie, geleid door het Rowett Research Institute in Aberdeen, is de meest relevante en interessante.

Zij maten het gehalte aan antioxidanten bij een groep van negen mannen nadat zij wijn, oude single malt en ‘new spirit’ (alcohol die net uit de distilleerderij komt) hadden gedronken. Zij vonden dat single malt de grootste concentraties antioxidanten opleverde.

Whisky bevat geen vet, geen koolhydraten en bijna geen suiker.

Wil je blijven drinken maar ook afvallen? Of wil je de drank die goed bij je dieet past? Whisky bevat absoluut geen vet, en nauwelijks koolhydraten of suiker. Dat maakt het een betere keuze voor diabetici dan de meeste andere alcohol, omdat het de bloedsuikerspiegel nauwelijks zal veranderen. Uit de eerder genoemde Harvard-studie blijkt ook dat alcohol in matige hoeveelheden zelfs kan beschermen tegen diabetes type 2.

Whisky is door het distillatieproces ook glutenvrij. Wanneer je een echt zoete whisky proeft, komt die smaak grotendeels van andere oliën en verbindingen in de whisky, niet van suiker. Dit geldt zelfs voor whisky's met kunstmatige kleurstoffen uit karamel (ja, dat gebeurt zelfs bij high-end single malts), die een onmerkbare hoeveelheid suiker toevoegen.

5 redenen waarom whisky drinken gezond voor je is

Whisky is goed tegen verkoudheid

Het is in Schotland al lang bekend, maar whisky helpt wel degelijk tegen verkoudheid (al is het maar een klein beetje). Iedereen hier weet dat ‘hot toddies’ - whisky gemengd met heet water, citroen en honing – heel goed voor je kunnen zijn (voeg kruiden toe als smaakmaker, als je wilt).

De wetenschap hierachter, volgens Dr. William Schaffner, voorzitter van Preventieve Geneeskunde aan de Vanderbilt Universiteit, is dat de alcohol de bloedvaten verwijdt, waardoor de slijmvliezen de infectie gemakkelijker aankunnen.

En nog een goed laatste advies: drink altijd met mate!

(Bron: Forbes - Foto's: Unsplash)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties