Apen in 'heilig apenbos' gebruiken stenen als seksspeeltjes, maar bereiken nooit een climax LIFESTYLE
Apen in 'heilig apenbos' gebruiken stenen als seksspeeltjes, maar bereiken nooit een climax
LIFESTYLE

Apen in 'heilig apenbos' gebruiken stenen als seksspeeltjes, maar bereiken nooit een climax

Wetenschappers hebben in een ‘heilig apenbos’ in Ubud, centraal Bali, apen in de gaten gehouden tijdens een toch wel bijzonder onderzoek. Ze wilden namelijk wel eens weten hoe de apen zichzelf bevredigen. En dat bleek uiterst fascinerend te zijn…

Zowel mannelijke als vrouwelijke langstaartmakaken in het heilige apenbos hebben een nieuwe ‘toepassing’ gevonden voor de vele stenen (van alle formaten) die er te vinden zijn. Ze gebruiken ze namelijk als seksspeeltjes! Een studie van de Universiteit van Lethbridge in Alberta, Canada, meldt dat vrouwelijke apen kieskeuriger zijn wanneer het erop aankomt de perfecte steen uit te kiezen om zichzelf mee te behagen.

Tikken en wrijven

Een artikel over het speciale onderzoek is gepubliceerd in de laatste uitgave van Ethology: International Journal of Behavioural Biology. Er staat onder ander te lezen: “Onze gegevens ondersteunden gedeeltelijk de hypothese dat de apen de stenen gericht tikken en wrijven op de genitaliën en liesstreek en dat dit seksueel gemotiveerde gedragingen zijn." Om de studie uit te voeren, keken de onderzoekers naar honderden video-opnames van tussen 2016 en 2019 in het 12,5 hectare grote ‘heiligdom’ op Bali.

De beelden bevestigden wat de wetenschappers al dachten, namelijk dat de primaten net als mensen ook ‘apparaten’ gebruiken als hulpmiddel bij het masturberen. Volgens het onderzoek wrijven of tikken de mannetjes in het reservaat graag met een steen op hun penissen, maar nooit leek dit te eindigen in een zaadlozing. Bij de vrouwtjes daarentegen werden stenen onder hun genitaliën geduwd voor stimulatie, maar zij waren veel kieskeuriger dan de mannetjes wat de keuze van stenen betreft.

Speciale stenen voor de vrouwtjes

In tegenstelling tot mannetjes zochten volwassen vrouwtjes stenen uit met bijzonder ruwe en hoekige oppervlakken. De studie erkent dat masturberen door primaten niets nieuws is, maar het gebruik van ‘hulpmiddelen’ is beslist minder gebruikelijk. Men denkt dat het tikken en wrijven met stenen door langstaartmakaken op Bali verband houdt met paringsgedrag, maar ook met fysiologische reacties, zoals oestrus bij wijfjes en erectie van de penis bij mannetjes. Zo, weer iets bijgeleerd vandaag!

(Bron: Daily Star)

(Intropic: Baboon photo created by wirestock - www.freepik.com)
0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties