Deze twee Belgische bieren (met mate) drinken, kan volgens wetenschappers je leven verlengen LIFESTYLE
Deze twee Belgische bieren (met mate) drinken, kan volgens wetenschappers je leven verlengen
LIFESTYLE

Deze twee Belgische bieren (met mate) drinken, kan volgens wetenschappers je leven verlengen

Alcohol en een lang leven gaan niet vaak hand in hand en drank heeft vaak een slechte reputatie. Maar door de richtlijnen van het drinken te respecteren, kan het volgens onderzoekers je leven daadwerkelijk verlengen. Over alcoholgebruik doen natuurlijk heel wat minder leuke verhalen de ronde, waarbij deskundigen waarschuwen voor de grote schade die drinken toebrengt aan de gezondheid. Iets dat wij Belgen, ‘notoire drinkers’, natuurlijk niet graag horen.

Maar er is goed nieuws voor wie af en toe een glaasje drinkt, want uit onderzoek is gebleken dat ‘matige’ drinkers een langere levensverwachting en een vermindering van bepaalde leeftijdsgebonden ziekten zouden kunnen hebben dan geheelonthouders of drinkers waar geen maat op staat. Volgens deskundigen lijkt het drinken van matige hoeveelheden alcohol te helpen om de levensduur op een positieve manier te verhogen. Onderzoek heeft uitgewezen dat matig drinken ook het risico op hart- en vaatziekten met bijna de helft vermindert.

Lagere mortaliteit

In een studie gepubliceerd in de National Library of Medicine werd gekeken naar matig alcoholgebruik en sterfte bij mannen van middelbare leeftijd in China. Het onderzoek had betrekking op 18.244 mannen tussen 45 en 64 jaar. "Vergeleken met levenslange niet-drinkers, hadden degenen die één tot 14 drankjes per week gebruikten een vermindering van 19% in het totale sterftecijfer, na correctie voor leeftijd, opleidingsniveau en sigaretten roken,” aldus de studie.

Uit het onderzoek bleek ook dat zwaar drinken (29 of meer drankjes per week) significant geassocieerd was met een verhoogd risico op overlijden door kanker en beroerte. De conclusie van de studie luidde dat regelmatige consumptie van kleine hoeveelheden alcohol geassocieerd is met een lagere algemene mortaliteit, inclusief overlijden ten gevolge van ischemische hartziekten bij Chinese mannen van middelbare leeftijd.

Probiotica

Bepaalde bieren blijken ‘probiotica’ te bevatten die de gezondheid bevorderen en helpen bij zwaarlijvigheid en dementie en die de levensduur dus zouden kunnen verlengen. Darmbacteriedeskundigen van de Universiteit van Amsterdam identificeerden enkele Belgische bieren als de beste ‘bierbronnen’ van de probiotische gist.

Professor Eric Claassen, die aan het hoofd stond van het onderzoek, zei over de ontdekking: "Je krijgt een sterker bier dat heel erg gezond is. We willen mensen uiteraard geen vrijbrief geven om meer bier te drinken. In hoge concentraties is alcohol slecht voor de darmen, maar als je elke dag slechts één van deze bieren drinkt kan het heel goed voor je zijn. De beste bieren die rijk zijn aan gezonde probiotische gist zijn Hoegaarden en Westmalle Tripel.”

(Bron: Daily Star - Intropic: Freepik)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties