Dit is het drastische effect van alcohol op spiergroei LIFESTYLE
Dit is het drastische effect van alcohol op spiergroei
LIFESTYLE

Dit is het drastische effect van alcohol op spiergroei

Alcoholgebruik is een regelmatig terugkerend onderwerp van gesprek onder welzijnsdeskundigen. Is een matige hoeveelheid goed? Is rode wijn eigenlijk wel goed voor je hart? Welke invloed heeft alcohol op je lichamelijke conditie? Enzovoort… De meningen zijn verdeeld, zoveel is zeker. Wij vroegen ons in het bijzonder af welke invloed alcohol heeft op spiergroei. Met andere woorden, als je (snel) een kleerkast wil worden, is alcohol dan wel goed voor je?

In een recente studie werd onderzocht hoe alcoholconsumptie de spiereiwitsynthese (MPS) beïnvloedt. Aan het onderzoek namen acht ‘lichamelijk actieve’ mannen deel die aan gewichtheffen en intervaltraining deden. Ze consumeerden wei-eiwit en alcohol onmiddellijk na de training en opnieuw vier uur later. Ze consumeerden ook een koolhydraatmaaltijd twee uur na de training. Twee en acht uur na de training werden spierbiopten genomen.

Dit is het drastische effect van alcohol op spiergroei

Alcohol schaadt spiereiwitsynthese

Uit de resultaten bleek dat het alcoholgehalte na de training hoger was dan de uitgangswaarde, zowel bij eiwit- als koolhydraatconsumptie. Spierbiopten wezen op een verminderde spiereiwitsynthese (MPS) na fysieke training. Alcohol in combinatie met eiwit verminderde de MPS met 24% en 37% in combinatie met koolhydraten. Het resultaat toonde een ‘gedeeltelijke redding’ van MPS wanneer eiwit met alcohol werd geconsumeerd, maar nog steeds een negatieve afname.

De onderzoekers concludeerden dat alcohol de spiereiwitsynthese (MPS) schaadt, ondanks optimale voeding. De hoeveelheid geconsumeerde alcohol was gebaseerd op een ‘geschat gemiddelde’. Omdat de alcoholconsumptie onder atleten nog groter zou kunnen zijn, zouden de testresultaten mogelijk een nog verdere afname van MPS kunnen opleveren. Maar het is dus duidelijk dat alcoholgebruik de spiereiwitsynthese vermindert, wat de mogelijkheid om spieren op te bouwen laat afnemen.

(Bron: VeryWellFit.com - Afbeeldingen: Unsplash)

1 claps
1 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties