Eet je blij! Van deze 10 voedingsmiddelen is bewezen dat ze je gelukkiger maken LIFESTYLE
Eet je blij! Van deze 10 voedingsmiddelen is bewezen dat ze je gelukkiger maken
LIFESTYLE

Eet je blij! Van deze 10 voedingsmiddelen is bewezen dat ze je gelukkiger maken

Een van de meest opvallende sterren op TikTok is niet een persoon, maar een molecuul. TikTok-gebruikers hebben meer dan een miljard keer 'magnesium' in de zoekbalk getikt, met de claim dat het gebruik ervan zou leiden tot een ontspannen en gelukkiger gevoel. Maar klopt dit en zo ja, hoe kun je magnesium in je lichaam krijgen?

Veel van wat TikTok-gebruikers als de moeite waard beschouwen, is dat eigenlijk niet. De top tien best bekeken filmpjes aller tijden op TikTok omvatten bijvoorbeeld een man die danst in een vieze badkamer op muziek van Nelly Furtado en een aantrekkelijke vrouw die meedeint op een irritant popliedje. Maar deze keer is er iets wat blijkbaar helemaal geen onzin is…

Wetenschappelijk onderzoek naar magnesium

Het begon met een bekende TikTok-influencer die beweerde dat hij zich gelukkiger voelde sinds hij zijn magnesiuminname had verhoogd. Veel andere TikTok-gebruikers volgden zijn voorbeeld en waren allemaal even enthousiast. Deze week verscheen een meta-analyse waarin wetenschappelijk onderzoek naar magnesium werd beoordeeld. Vier van de acht experimenten toonden aan dat magnesium voldoende effect had op het verlagen van stressniveaus bij de proefpersonen.

Veelbelovender dan vitamine- en supplementenhypes

Bovendien verminderde magnesium angstgevoelens, bevorderde het ontspanning en kon het milde depressieklachten verminderen. Magnesium speelt een sleutelrol bij de productie van melatonine (het slaaphormoon) en serotonine (het gelukshormoon), kortom, de stoffen die zorgen voor ontspanning en geluk. Hoewel wetenschappers waarschuwen dat het bewijs voor de positieve effecten van magnesium nog wat beperkt is, is het duidelijk veelbelovender dan andere vitamine- en supplementenhypes die door dubieuze influencers (en bedrijven) worden gepromoot.

Eet je blij! Van deze 10 voedingsmiddelen is bewezen dat ze je gelukkiger maken

Effect op je geluksniveau

Naast de onbetwiste gezondheidsvoordelen van magnesium (het is goed voor je brein en spieren) zijn de effecten op je geluksniveau op zijn minst veelbelovend. Genoeg reden om je magnesiuminname een boost te geven! De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium is 350 milligram voor mannen en 300 milligram voor vrouwen. Het kan worden ingenomen als supplement, maar magnesium is effectiever als het uit voedsel wordt verkregen.

Dit is de top tien van voedingsmiddelen met de hoogste magnesiumgehaltes:

1. Makreel: 97 milligram per 100 gram

2. Bruine rijst: 78.8 milligram per portie

3. Pure chocola: 64.6 milligram per blokje

4. Noten: 54 milligram per handje

5. Spinazie: 45 milligram per honderd gram

6. Banaan: 30 milligram per banaan

7. Pasta: 28 milligram per eetlepel

8. Avocado: 20 milligram per halve avocado

9. Griekse yoghurt: 19 milligram per bakje

10. Melk: 18 milligram per glas

(Bron: Manners - Afbeeldingen: Freepik)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties