Expert legt uit waarom sommige scheten warmer aanvoelen dan andere: "Heet in de mond, is heet in de..." LIFESTYLE
Expert legt uit waarom sommige scheten warmer aanvoelen dan andere: "Heet in de mond, is heet in de..."
LIFESTYLE

Expert legt uit waarom sommige scheten warmer aanvoelen dan andere: "Heet in de mond, is heet in de..."

Een universiteitsprofessor heeft een verklaring gegeven voor een van de grootste mysteries van het leven: waarom sommige scheten warmer aanvoelen dan andere. Winderigheid is een onderwerp dat vaak onbesproken blijft, omdat veel mensen het onvermijdelijk een beetje ongemakkelijk vinden om over al hun, euhm… lichaamsfuncties te praten. Maar uiteindelijk hoort het bij het leven, of je het nu leuk vindt of niet. Artsen zeggen dat de gemiddelde persoon tussen de vijf en 15 keer per dag een scheet laat.

Sommige scheten kunnen anders aanvoelen (of klinken) dan andere, waaronder sommige die warmer lijken als ze worden losgelaten. Maar een experte heeft uitgelegd dat daar een heel goede reden voor is. Hij heeft met Men's Health gesproken over waarom het laten van een scheet soms vreemd warm aanvoelt. Lisa Ganjhu, klinisch hoofddocent in de divisie Gastro-enterologie van NYU Langone Health, zegt dat scheten 'warm' kunnen aanvoelen als ze het lichaam verlaten, maar dat dit eigenlijk te wijten is aan perceptie, en niet aan een verandering in temperatuur.

"Alles is gebaseerd op je lichaamstemperatuur," zei ze. "De warmte van het gas dat uit je lichaam komt, zal dezelfde temperatuur hebben als wat je lichaam is." Ganjhu legde uit dat sommige mensen een branderig gevoel kunnen hebben bij het passeren van gas, dat 'heet' kan lijken. Je mag volgens haar echter nooit echte pijn voelen, want dat kan een teken zijn dat er iets mis is. Daarom raadt ze aan om met een arts te praten om er zeker van te zijn dat je geen aambeien of kloven hebt. Ganjhu zei dat een brandend gevoel ook kan worden veroorzaakt door het eten van pittig of zuur voedsel.

"Heet in de mond, is heet in de kont"

Een manier om dat tegen te gaan is volgens haar meer water drinken om het zuur te neutraliseren. "Als het in je mond brandt, dan brandt het achteraan ook," voegde Ganjhu eraan toe. "Het weefsel in je mond lijkt erg op het weefsel in je rectum." Ze stelde ook iedereen gerust dat scheten laten volkomen normaal is, maar dat er ook dingen zijn die je kunt doen als je merkt dat je veel scheten laat, of als het erg stinkt. "Scheten laten is meestal niets om je zorgen over te maken. Iedereen laat scheten, sommigen meer dan anderen,” zei ze.

Dit doe je beter niet...

"Wat normaal is, is voor iedereen anders. Als je een verandering merkt of het beïnvloedt je leven, zijn er dingen die je kunt doen,” ging ze verder. “Ik adviseer om kleinere maaltijden te eten, voedsel langzaam te drinken of te kauwen met gesloten mond, regelmatig te bewegen om je lichaam voedsel beter te laten verteren en muntthee te drinken. Kauw echter niet op kauwgom, rook niet en zuig niet op pennendopjes of harde snoepjes. Het zijn allemaal handelingen die je overtollige lucht kunnen laten inslikken en je winderig maken.” Bier of wijn drinken zou ook niet goed zijn, maar negeer dat laatste advies gewoon maar…

(Bron: Men's Health)

(Intropic: Image by karlyukav on Freepik)
0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties