giovanna gomes 8kv86shhpo unsplash LIFESTYLE
giovanna gomes 8kv86shhpo unsplash
LIFESTYLE

Is alcoholvrij bier écht beter voor je dan bier met alcohol? "Er zit vaak wel een addertje onder het gras"

Alcoholvrij bier groeit enorm in populariteit, zeker onder gezondheidsbewuste consumenten en jongere generaties. De veronderstelling is dat de afwezigheid van alcohol het gezonder maakt dan gewoon bier, maar klopt dat wel? We onderzoeken zowel voordelen als valkuilen.

Minder calorieën, maar vaak meer suiker

Alcohol draagt ruim 7 kcal per gram bij, wat maakt dat alcoholvrij bier gemiddeld 26 kcal per 100 ml bevat versus 44–45 kcal bij reguliere bieren. Toch hebben sommige alcoholvrije bieren een hoger koolhydraatgehalte door toegevoegde suikers. Een studie met gezonde mannen toonde aan dat bij dagelijks twee flesjes alcoholvrij bier (330 ml) de bloedsuikerspiegel, insuline, cholesterol en triglyceriden significant stegen – factoren die bijdragen aan obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten.

Kijk goed naar etiketten

Niet alle alcoholvrije bieren zijn gelijk. Sommige pils-achtige varianten bevatten minder toegevoegde suikers dan fruitige of tarwebieren, die soms zelfs 8–10 g suiker per 100 ml bevatten – vergelijkbaar met frisdrank. Daarom is labellezen essentieel: sommige merken voegen geen suiker toe, terwijl andere dat voor de smaak wel doen.

Hydratatie, vitaminen en mineralen

Alcoholvrij bier bestaat grotendeels uit water en bevat vaak nuttige micronutriënten zoals B‑vitaminen (B1, B2, B6, B12) en mineralen (magnesium, calcium, silicium). In vergelijking met alcoholhoudend bier is het dus een hydraterende keuze, en zelfs een licht alternatief na inspanning. Let wel: het bevat meestal onvoldoende natrium om sportdrank echt te vervangen. (lees verder onder de afbeelding)

Is alcoholvrij bier écht beter voor je dan bier met alcohol? "Er zit vaak wel een addertje onder het gras"

Gezondheidseffecten op lange termijn

Alcoholvrij bier biedt duidelijke gezondheidsvoordelen voor lever, huid en slaapritme, door de afwezigheid van ethanol. Bovendien zijn de polyfenolen uit hop en gerst antioxidanten; ze kunnen ontstekingsreacties remmen, gunstig zijn voor hart en bloedvaten, het lipidenspectrum verbeteren en zelfs het immuunsysteem versterken. Zo toonde een onderzoek met marathonlopers een daling van luchtweginfecties en ontstekingsmarkers bij dagelijks alcoholvrij biergebruik.

Voor personen met (pre)diabetes of insulineresistentie kan het hoge suikergehalte evenwel een contra-indicatie zijn, omdat het bloedsuiker en insuline snel doet stijgen. Verder bevatten ‘alcoholvrije’ bieren tot 0,1 % alcohol, wat relevant is bij zwangerschap, medische of religieuze gronden; dan heb je echt 0,0‑varianten nodig.

Conclusie

Alcoholvrij bier kan een goed alternatief zijn wanneer je minder alcohol en calorieën wilt, mits je de juiste variant kiest. Let op suikergehalte en zoek desgewenst naar 0,0‑labels en natuurlijke, weinig bewerkte varianten zonder toevoegingen. Hydratatievoordeel, micronutriënten en antioxidanten zijn pluspunten, maar regelmatige consumptie van suikerhoudende bieren blijft voor sommigen een gezondheidsrisico. Ook al is alcoholvrij bier meestal gezonder dan frisdrank en gewoon bier, het is geen vervanger voor water of sportdrank, en geen ‘superdrank’.

(Afbeeldingen: Unsplash)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties