Milieubewust koppel dumpt wc-papier en gebruikt draagbaar bidet en handdoek (en drinkt douchewater) LIFESTYLE
Milieubewust koppel dumpt wc-papier en gebruikt draagbaar bidet en handdoek (en drinkt douchewater)
LIFESTYLE

Milieubewust koppel dumpt wc-papier en gebruikt draagbaar bidet en handdoek (en drinkt douchewater)

Een koppel zocht naar oplossingen om hun waterfactuur naar beneden te halen en kwam uiteindelijk met een aantal bijzondere ‘ingrepen’ op de proppen. Naar eigen zeggen betalen ze nu nog slechts een kleine 10 euro per maand voor waterverbruik.

Anna (28) en Diogo (29) noemen zichzelf ‘milieubewust en eco-vriendelijk’. Ze proberen een afvalvrij leven te leiden door zich bijvoorbeeld aan een plantaardig dieet te houden en kleding met vrienden te ruilen. Het koppel heeft eerder dit jaar echter een volgende stap gezet in een milieuvriendelijker leven door geen toiletpapier meer te kopen, maar in plaats daarvan een ‘draagbaar bidet’ te gebruiken.

Douchewater drinken

Hun afvalvrije benadering van het leven houdt daar niet op, want het koppel bewaart ook hun douchewater in een pot, zodat ze het kunnen hergebruiken om te drinken, te koken en planten water te geven. Deze manier van leven heeft het leven van Anna en Diogo – zo zeggen ze zelf – een stuk betaalbaarder gemaakt, aangezien ze naar eigen zeggen slechts 10 euro per maand uitgeven aan waterrekeningen.

Ze zeggen dat ze in slechts een jaar tijd meer dan 13.000 liter water hebben bespaard door de wc-rol te dumpen en bovendien meer dan 600 liter door het douchewater opnieuw te gebruiken. Anna gebruikt ook menstruatiebroekjes en menstruatiecups in plaats van maandverband en andere wegwerpproducten. Ze zegt: "Het was niet moeilijk om de wc-rol te laten vallen. Je zou verbaasd zijn hoe gemakkelijk het is om het zonder te stellen. Veel mensen stelden zich vragen bij het concept van het draagbare bidet.”

Milieubewust koppel dumpt wc-papier en gebruikt draagbaar bidet en handdoek (en drinkt douchewater)

Een persoonlijke reis

"Toen ik het deelde op sociale media, merkte iemand zelfs op dat hij liever doodging dan er een te gebruiken” gaat ze verder. “Er is een fles die je vult met water, je bevestigt er een kleine douchekop aan en laat water ontsnappen om jezelf mee te wassen. Je veegt je edele delen daarna af met een handdoek als je klaar bent. Het is perfect schoon en hygiënisch." Anna merkt op dat een gemiddeld persoon elk jaar door ongeveer 100 rollen wc-papier gaat, waarvoor maar liefst 13.000 liter water nodig is om ze te maken.

Maar het gaat verder dan het toilet… Als het koppel zich wast, plaatsen ze een pot van vier liter in de douche die het overtollige water opvangt dat ze hergebruiken om te drinken, te koken en planten water te geven. Vervolgens gebruiken ze een houtskoolwaterfilter in de pot om er zeker van te zijn dat het veilig is voor consumptie. "Het is zo eenvoudig en we besparen zo 600 liter water" zegt Anna. "Toen ik aan mijn zero-waste reis begon, voelde ik het gewicht van de wereld op mijn schouders omdat ik alles perfect probeerde te doen. Ik ben al snel tot het besef gekomen dat je niet alles perfect kunt doen en dat het een volledig persoonlijke reis is die je moet maken. We doen gewoon wat we kunnen en wat voor ons werkt."

Twee vuilniszakken per jaar

Anna zegt dat de weg naar een ‘zero-waste’ leven persoonlijk is, maar ze stelt ook: "Ik raad mensen aan te beginnen met wat voor hen belangrijk is, of dat nu voedsel, mode of afval is, en dan van daaruit verder te gaan. Momenteel hebben wij zo weinig afval dat we maar om de zes maanden een vuilniszak vol krijgen. Persoonlijk ben ik dol op kringlopen en ruilbeurzen. Ik probeer alles wat ik heb te waarderen."

(Bron: Daily Star - Foto's: SWNS en Anna Masiello)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties