Onderzoek toont aan dat 'te knap zijn' de carrière van een man kan schaden LIFESTYLE
Onderzoek toont aan dat 'te knap zijn' de carrière van een man kan schaden
LIFESTYLE

Onderzoek toont aan dat 'te knap zijn' de carrière van een man kan schaden

Voor mannen die knap zijn, is de strijd blijkbaar heel echt. De strijd op de arbeidsmarkt bedoelen we dan. Volgens een nieuwe studie, uitgevoerd in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, worden knappe mannen door hun bazen eerder als een bedreiging gezien en hebben zij dus minder kans om even machtige posities te verwerven.

Volgens Daily Mail werden er vier afzonderlijke experimenten uitgevoerd bij vier afzonderlijke bedrijven. De onderzoekers stelden vast dat wanneer mannen andere mannen aannamen om met hen samen te werken, hun beslissing negatief werd beïnvloed door de aantrekkelijkheid van de kandidaat en het soort job.

"Managers worden beïnvloed door stereotypen en nemen aanwervingsbeslissingen om hun eigenbelang te dienen, zodat organisaties mogelijk niet de meest competente kandidaten krijgen," aldus professor Sun Young Lee, hoofdonderzoeker aan de Universiteit van Maryland. "Nu meer bedrijven werknemers betrekken bij aanwervingsprocessen, moet dit belangrijke punt aandacht krijgen. Het besef dat aanwerving wordt beïnvloed door potentiële werkrelaties en stereotype neigingen kan organisaties helpen hun selectieprocessen te verbeteren."

Stereotypering is een ernstig probleem

Je hebt dus managers die hun eigen kansen om aan te pappen op het bedrijfsfeest willen verbeteren door de concurrentie uit te schakelen. Maar is dat het enige probleem? De onderzoekers zeggen dat ook stereotypering een echt, ernstig en potentieel onvermijdelijk probleem is. “Maar dit is een ‘issue’ dat ook andere demografische groepen treft en niet alleen aantrekkelijke mannen,” zeggen ze. Dan maar van de bedrijfsladder springen? Kun je doen, maar Daily Mail merkt op dat er bijvoorbeeld ook acteurs zijn – zoals Rob Lowe – die al beweerd hebben dat hun ‘knappe’ uiterlijk hen parten heeft gespeeld. Niemand ontspringt dus de dans…

(Bron: Daily Mail - Intropic: Unsplash)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties