Sporten in de ochtend: dit zijn de 5 grootste voordelen LIFESTYLE
Sporten in de ochtend: dit zijn de 5 grootste voordelen
LIFESTYLE

Sporten in de ochtend: dit zijn de 5 grootste voordelen

Telkens als iemand ons vertelt dat hij een ‘ochtendsporter’ is, hebben we het gevoel dat hij eigenlijk toegeeft dat hij een superheld is. Opstaan met de zon om je in het zweet te werken is geen geringe prestatie, en als je de toewijding kunt opbrengen om niet op snooze op je wekker te drukken, zul je blij zijn dat je dat gedaan hebt. Behalve de voldoening die je krijgt van sporten en douchen voordat het grootste deel van de wereld uit bed is, zijn er ook andere belangrijke voordelen van trainen in de ochtend (voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid).

"Het beste van trainen in de ochtend is dat je het achter de rug hebt en er de rest van de dag niet meer aan hoeft te denken," zegt personal trainer Tatiana Lampa. “In de avond sporten kan moeilijk zijn, vooral als je thuiskomt van een zware dag op het werk. Maar kies vooral de tijd die je het beste uitkomt, want je plukt sowieso de vruchten van lichaamsbeweging.” Toch stellen alle kenners ter zake dat er aan sporten in de ochtend een aantal duidelijke voordelen verbonden zijn.

1. Je voelt je alerter tijdens je training

Je lichaam maakt 's ochtends van nature meer van het stresshormoon ‘cortisol’ aan. Daardoor voel je je alerter en klaar voor de training. ‘s Avonds maakt je lichaam minder cortisol aan, dus het kan moeilijker zijn om je hersenen ervan te overtuigen dat het tijd is om te gaan en te blijven gaan.

2. Je voelt je gelukkiger

Endorfine, serotonine en norfenylefrine - de geluksverhogende neurotransmitters die door lichaamsbeweging worden aangemaakt - zijn op elk moment van de dag goed, maar ze zijn vooral op hun best ’s ochtends. "Hoewel meditatie, lachen of het eten van chocolade het endorfinegehalte verhogen, verhogen ze het niet zo veel als een uur of langer intensief sporten," zegt Lampa. “Als je ’s ochtends sport heb je meteen een flinke dosis geluk voor de rest van de dag!”

3. Je helpt je hart zijn werk te doen

Onderzoek wijst uit dat vroege trainingen ook gunstig kunnen zijn voor mensen met een hoge bloeddruk (HBP). "Er zijn studies die zeggen dat als je HBP hebt, er een gunstige HBP-verandering is als je 's ochtends traint versus 's nachts," zegt Lampa.

Ze verwijst naar een studie die in 2019 werd uitgevoerd door de American Heart Association (AHA), waarbij vrouwen en mannen tussen de 55 en 80 jaar werden bestudeerd. Uit het onderzoek bleek ook dat het nog gunstiger kan zijn om je vroege-vogeltrainingen te combineren met frequente, korte ochtendwandelingen.

Sporten in de ochtend: dit zijn de 5 grootste voordelen

4. Je maakt van sporten een gewoonte

De regels van het vasthouden aan gewoontes zeggen dat als je een nieuwe gewoonte wilt creëren, je die het beste kunt combineren met een oude, gevestigde gewoonte. Aangezien de meeste van onze levenslange gewoonten 's ochtends plaatsvinden (denk aan koffie drinken, tanden poetsen, enz.), is het ook gemakkelijker om er dan een training in te proppen.

Lampa zegt: “Je kunt bijvoorbeeld je sporthorloge naast je tandenborstel opladen, zodat je ze meteen ziet liggen ’s ochtends. Het is bewezen dat dit aanzienlijk wat beslissingsmoeheid wegneemt bij mensen.”

5. Je kunt beter slapen

Herinner je je dat cortisol waar we het eerder over hadden? Nou, een nadeel van ’s avonds trainen is dat lichaamsbeweging - en in het bijzonder matige tot hoge intensiteit - je cortisolniveaus doet stijgen. Hoewel dit nuttig kan zijn om je 's ochtends alert en klaar voor de start te voelen, kan het 's avonds averechts werken en slaapproblemen veroorzaken. Onderzoek is hier echter tegenstrijdig, en sommige studies stellen dat zolang je 90 minuten voor het slapen gaan klaar bent met je training, je goed zou moeten slapen.

‘s Ochtends opstaan om te sporten kan ook het circadiane ritme helpen, de natuurlijke slaap-waakcyclus die aangeeft wanneer het tijd is om op te staan en wanneer het tijd is om naar bed te gaan. Door je 's ochtends vroeg bloot te stellen aan de zon wordt je klok op de juiste tijd gezet. "Je circadiane ritme is sterk afhankelijk van licht om te begrijpen of het dag of nacht is, zodat het signalen naar je lichaam kan sturen om melatonine te produceren, wat helpt om een betere slaapkwaliteit te bereiken,” besluit Tampa.

(Bron: Well and Good - Afbeeldingen: Unsplash)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties