Talisker is onze nieuwe favoriete whisky na een memorabel avontuur met veel borrels LIFESTYLE
Talisker is onze nieuwe favoriete whisky na een memorabel avontuur met veel borrels
LIFESTYLE

Talisker is onze nieuwe favoriete whisky na een memorabel avontuur met veel borrels

Als we een uitnodiging krijgen om een whisky op een avontuurlijke manier te gaan testen dan zijn we er natuurlijk als de kippen bij. Whiskymerk Talisker was het bedrijf dat de uitnodiging stuurde en we mochten ons opmaken voor een dagje zeewier plukken, kajakken, whisky drinken en onze eigen geplukte zeewier ook nog eten natuurlijk.

'Made by the Sea'

Deze trip bracht ons naar Zeeland, net over de Nederlandse grens en amper 40 minuten rijden van Antwerpen. De reden waarom was niet ver te zoeken. De smaak van het whiskymerk Talisker heeft zijn smaak immers aan de zee te danken. De enige destilleerderij die Talisker maakt, staat namelijk op het Schotse eiland Skye vlakbij de zee. Talisker heeft zijn smaak ook voor een groot deel te danken aan die locatie. Nergens anders in de wereld is het mogelijk om exact dezelfde Talisker-smaak te maken vanwege de aanwezigheid van de zee. De slogan 'Made by the Sea' is dan ook niet voor niets gekozen.

Talisker is onze nieuwe favoriete whisky na een memorabel avontuur met veel borrels

Voor we aan de whisky mochten beginnen was het dus eerst tijd om 's ochtends zeewier te plukken. Die zou 's avonds immers op een heerlijke wijze gemaakt worden door sterrenchef Syrco Bakker. Met laarzen aan en heel wat zakken in de hand begonnen we zeewier te rapen en ons een weg te banen door de oesters, slakjes en andere verrassingen uit de zee.

Borrels pakken tijdens het kajakken

Nadat we enkele kilo's zeewier hadden geplukt, was het tijd om te gaan kajakken op open water tussen de grote boten en windmolens door. Ondergetekende was een complete leek op het water, maar kreeg wel een kajak voor gevorderden. Niets om mij zorgen over te maken volgens de instructeurs. Recht varen en niet kapseizen was echt 'een makkie' zoals ze blijkbaar in Nederland zeggen.

En jawel je raadt het al wat er gebeurde ongetwijfeld: amper 100 meter ver, 3 minuten onderweg en ik slaagde erin om mijn nogal gammel bootje te laten omdraaien en ik ging mee kopje onder. Ik kon verder met natte kleren en zag mijn gloednieuwe schoenen, die ik toevallig de dag voordien had gekocht, bijna wegdrijven op open zee. Na wat gevloek en gezwem, was ik vanaf dan ook een tikkeltje meer op mijn hoede in de kajak en kon ik genieten van het waanzinnige uitzicht terwijl ik mijn uiterste best deed om niet voor een tweede keer een slok te nemen van het zouterige zeewater. Niet het soort borrels waar ik vandaag had op gehoopt.

Talisker is onze nieuwe favoriete whisky na een memorabel avontuur met veel borrels

Van Sergio Herman naar sterrenchef

Twee uur later en toch een beetje in mijn ego gekrenkt, omdat ik de enige van 15 mensen was die kopje onder was gegaan, was het tijd voor het hoogtepunt van de dag: whisky drinken en een waanzinnige menu eten bereid door Syrco Bakker. Absoluut geen koekenbakker trouwens deze Syrco. Hij was vroeger namelijk sous-chef onder Sergio Herman en is nu sterrenchef in het restaurant Pure C, behoorlijk indrukwekkend.

Syrco maakte op creatieve wijze verschillende waanzinnige gerechtjes met de zeewier die we tijdens de ochtend hadden geplukt. We kregen heerlijke gerechten voorgeschoteld en nu pas ontdekte ik hoe gevarieerd en heerlijk zeewier eigenlijk kan zijn. De tarbot op de bbq was het culinaire hoogtepunt van de avond. Toch wel wat anders dan lauwe visgerechten die je soms krijgt bij een lokale brasserie.

Talisker is onze nieuwe favoriete whisky na een memorabel avontuur met veel borrels

Talisker: een verrassend en boeiende whisky

Dit ging natuurlijk allemaal samen met een glas whisky van Talisker in de hand. We mochten proeven van drie verschillende Talisker flessen: de Talisker Skye, 10 Years Single Malt en de Storm. De Talisker Skye heeft een rond, zoet smaakprofiel met verse citrus, scherpe kruiden, zoete rook, en ziltige tonen. Heerlijk en ook voor de whisky-leek eigenlijk heel toegankelijk. De 10 Years is dan weer minimaal 10 jaar gerijpt op vaten van Amerikaanse eiken. Eentje met nog een tikkeltje meer karakter en de favoriet van de avond voor veel aanwezigen.

De Storm is op zijn beurt dan weer een rijke en rokerige whisky. Eentje die misschien net iets té is voor de 'whisky-maagden' onder ons, maar wel gigantisch in de smaak valt bij de echte kenners. In combinatie met de fenomenale gerechten van Syrco proefden we de zee bijna letterlijk in onze mond (en deze keer op een positieve manier in vergelijking met de borrels van tijdens het kajakken).

De dag was een memorabel tripje vol zeewier, omvallende kajakken, heerlijk eten en geweldige whisky. Ondergetekende kan alvast zeggen dat Talisker een nieuwe fan erbij heeft. We kregen een fles 10 Years mee en ik moet eerlijk toegeven dat deze thuis hier zeer gesmaakt werd en na twee dagen (met de hulp van wat vrienden) al soldaat was. Er is ondertussen gelukkig al een nieuw exemplaar in huis gehaald en we raden jullie aan om het ook zelf te proberen en nee dat zeggen we niet alleen omdat we een fles hebben gekregen.

Taliske Adventures: De Oosterschelde from Glasnost on Vimeo.

Talisker is onze nieuwe favoriete whisky na een memorabel avontuur met veel borrels
0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties