Vergeet de loopband: deze zittende activiteit kan honderden calorieën verbranden LIFESTYLE
Vergeet de loopband: deze zittende activiteit kan honderden calorieën verbranden
LIFESTYLE

Vergeet de loopband: deze zittende activiteit kan honderden calorieën verbranden

Als het gaat om afvallen, kunnen een paar intensieve uren schaken blijkbaar net zo effectief zijn als je in het zweten trainen op bijvoorbeeld een loopband, dat blijkt althans uit onderzoek. Enige tijd geleden lieten verschillende deelnemers aan een internationale schaakwedstrijd hun hartslag meten terwijl ze speelden. Na een twee uur durende partij verbrandde grootmeester Mikhail Antipov 560 calorieën - het equivalent van meer dan vijf kilometer hardlopen.

Die calorieverbranding komt door de stress van het spel - verhoogde hart- en ademhalingsfrequentie en verhoogde bloeddruk - die allemaal kunnen bijdragen tot gewichtsverlies. Leuk weetje: het wereldkampioenschap schaken van 1984 werd na vijf maanden afgeblazen omdat beide deelnemers - Anatoly Karpov en Garry Kasparov - last hadden van uitputting. Karpov zou bijna 10 kilo zijn afgevallen.

Vergeet de loopband: deze zittende activiteit kan honderden calorieën verbranden

Trainen op schaakborden én loopbanden

In een recent artikel van ESPN werd professor Robert Sapolsky geciteerd, die in 2009 in een toespraak aan de Stanford University zei dat een schaker op hoog niveau tot 6.000 calorieën per dag kan verbranden tijdens het spelen in een toernooi. Recenter onderzoek wijst uit dat dit cijfer dichter bij 132 calorieën per uur ligt, wat neerkomt op 1.188 calorieën tijdens een negen uur durende partij. Maurice Ashley, een schaakgrootmeester en commentator, zegt dat de beste schakers tegenwoordig zowel op schaakborden als op loopbanden trainen.

Vergeet de loopband: deze zittende activiteit kan honderden calorieën verbranden

Hersens en spierkracht

Hij sprak in een recent interview over waarom het spel zowel hersens als spierkracht nodig heeft. “Het is een herinnering aan wat onze sport inhoudt op het hoogste niveau, want het is intens,” zei hij. “Het is stressvol. Het is altijd messcherp - elke zet kan een fout zijn. En dat soort druk leidt tot veel stress en dus veel verbrande calorieën. De fysieke belasting is blijkbaar zo groot dat spelers vaak afvallen tijdens toernooien. Het meest extreme geval is inderdaad Karpov, die bijna tien kilo verloor.”

Ashley zegt dat de spelers van vandaag zich veel meer bewust zijn van het feit dat ze in vorm moeten blijven. “Ze moeten hard trainen en elke keer klaar zijn voor de ontberingen van dat soort toernooien. De spelers van vandaag zijn er veel meer op gebrand. Ze concentreren zich op hun dieet, goed eten, goed bewegen en ik denk dat ze meer dan ooit klaar zijn voor de competitie.” Voilà, je weet dus wat gedaan… Met z’n allen naar het schaakbord!

(Bron: CBC en ESPN - Afbeeldingen: Freepik)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties