Wat zijn 'blauwe ballen', is het gevaarlijk en kan je het voorkomen? "Ejaculeren is de boodschap" LIFESTYLE
Wat zijn 'blauwe ballen', is het gevaarlijk en kan je het voorkomen? "Ejaculeren is de boodschap"
LIFESTYLE

Wat zijn 'blauwe ballen', is het gevaarlijk en kan je het voorkomen? "Ejaculeren is de boodschap"

‘Blauwe ballen’ is een term die ‘seksueel gefrustreerde’ mannen al tijden gebruiken, en als je ooit langere tijd opgewonden bent geweest zonder klaar te komen, weet je uit de eerste hand hoe onaangenaam dat kan zijn. Maar als je je ooit hebt afgevraagd: ‘Zit dit allemaal in mijn hoofd?’ of ‘Wat gebeurt hier eigenlijk?’, laten we beginnen met te bevestigen dat blauwe ballen in feite niks abnormaals is. Er is zelfs een medische term voor: epididymale hypertensie.

Urologen zeggen dat blauwe ballen vermoedelijk veroorzaakt worden door een opeenhoping van bloed in de testikels en de omliggende gebieden als je opgewonden raakt maar ‘het werk niet afmaakt’. Leuk weetje: Mensen met een vagina zijn niet per se immuun voor deze aandoening. Als de vulva en clitoris een sterke bloedtoevoer hebben en er geen orgasme is om die druk te verlichten, kan dat ook leiden tot wat vaak ‘blauwe vulva’ wordt genoemd, met soortgelijke symptomen van pijn, gevoeligheid en ongemak.

Maar… Zijn blauwe ballen iets om je zorgen over te maken? En hoe kun je dit vervelende probleem voorkomen? Dit is wat je moet weten…

Wat veroorzaakt eigenlijk epididymale hypertensie?

Als je opgewonden raakt, zetten de bloedvaten naar je penis uit, waardoor er meer bloed stroomt en je een erectie kunt krijgen. Volgens specialisten ter zake blijft dat overtollige bloed hangen als je nooit een orgasme krijgt, en veroorzaakt het een druk die pijnlijk of ongemakkelijk kan zijn. Er zijn ook aanwijzingen dat langdurige seksuele aantrekkingskracht, die leidt tot een stijve maar ook niet ‘meer’, ervoor kan zorgen dat een deel van de zuurstof in je bloed wordt opgenomen door het weefsel in je genitaliën. Hierdoor kan het bloed een blauwachtige tint krijgen.

Maar artsen zeggen dat dit meestal alleen gebeurt als er een blokkade is. Medicijnen tegen erectiestoornissen of bloedstroombeperkende hulpmiddelen zoals een penisring kunnen dit veroorzaken, maar het is niet waarschijnlijk dat dit op natuurlijke wijze gebeurt. Dus tenzij je een of andere pil of een nieuw seksspeeltje in de slaapkamer hebt gebruikt, zullen je ballen waarschijnlijk niet echt blauw worden. Je kunt alleen wat licht ongemak ervaren.

Zijn blauwe ballen gevaarlijk?

Laat één ding duidelijk zijn… Hoewel ‘blauwe ballen’ een vrij algemeen verschijnsel is, zal die vluchtige testiculaire pijn geen langdurige schade aanrichten. Als je seks hebt en je orgasme wordt onderbroken, kun je je een paar minuten (of zelfs uren) ongemakkelijk voelen, maar dat is zo'n beetje alles. De mythe dat blauwe ballen op de een of andere manier gevaarlijk of super pijnlijk zijn, komt voort uit het idee dat mannen hun ejaculaat moeten loslaten, wat een mythe is die ontworpen is om vrouwen onder druk te zetten tot seks, zegt Gigi Engle, seksuologe en auteur van All The F*cking Mistakes.

"Een man zal doen alsof hij pijn heeft en een beroep doen op de sympathie van een vrouw om te krijgen wat hij wil," voegt Engle toe. "Het is manipulatief, verkeerd, en het is zeker een vorm van dwangmatige ‘aanranding’ om blauwe ballen te gebruiken om iemand onder druk te zetten om een seksuele handeling te verrichten die ze niet willen doen." Je hebt dus echt wel een ‘HELL YES!’ nodig om door te gaan met een seksuele interactie. Iemand verleiden tot een afspraakje door te vertellen dat je blauwe ballen hebt, alsof het een gevaarlijke medische aandoening is? Nee. Dat is niet genoeg!

Moet je naar een dokter voor blauwe ballen?

Dus als je aan het dollen bent en niet klaarkomt, is de kans groot dat het blauwe ballen zijn en dat je je geen zorgen hoeft te maken. Maar als de pijn hevig is, lang aanhoudt of gepaard gaat met andere symptomen, kan dat volgens artsen wijzen op een ernstiger aandoening zoals varicocele, een abnormale verwijding van de aderen in de testikels. Of testiculaire torsie, wanneer een van de testikels gedraaid is, waardoor de bloedstroom belemmerd wordt. Dus als de symptomen meer dan een paar uur aanhouden, optreden in niet-seksuele situaties of gepaard gaan met roodheid, zwelling of koorts, is het tijd om een arts of uroloog te bezoeken

Is er een behandeling voor blauwe ballen?

Er is geen op onderzoek gebaseerde behandeling voor blauwe ballen en volgens specialisten kun je het beste gewoon ejaculeren, met een toestemmende partner of alleen met wat Pornhub, glijmiddel en een Kleenex. Maar als dat om wat voor reden dan ook niet mogelijk is, stellen artsen voor om een koude douche te nemen. En hoewel er geen onderzoek is dat deze specifieke strategie ondersteunt, wordt opgemerkt dat koudetherapie meestal helpt bij ontstekingen, waardoor het de zwelling in je testikels kan verlichten.

Artsen stellen ook voor om te bewegen. Of je nu op een loopband stapt of aan krachttraining doet, men zegt dat lichamelijke activiteit kan helpen om het bloed uit de genitaliën te laten stromen en zo het ongemak te verlichten. En als de pijn te veel is, wordt aangeraden een vrij verkrijgbare pijnstiller te nemen, zoals ibuprofen.

Kunnen blauwe ballen worden voorkomen?

Blauwe ballen kunnen niet helemaal worden voorkomen, want de enige manier om te voorkomen dat het gebeurt, is te ejaculeren elke keer dat je opgewonden raakt, en dat is natuurlijk onmogelijk te garanderen in het leven. Bepaalde dingen gebeuren nu eenmaal. Specialisten zeggen echter dat lange pauzes tijdens de seks of te vaak van positie veranderen voordat je klaarkomt, het risico op deze gevreesde aandoening kunnen vergroten.

Men raadt ook aan om seksuele activiteiten te vermijden als je weet dat je misschien geen tijd hebt om klaar te komen. Met andere woorden, wees voorzichtig als je probeert er een vluggertje van te maken of je kunt er de prijs voor betalen!

(Bron: Men's Health - Intropic: Freepik)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties