Wil je beter slapen én ontwaken? Probeer dan zeker eens de 10-3-2-1-0 formule LIFESTYLE
Wil je beter slapen én ontwaken? Probeer dan zeker eens de 10-3-2-1-0 formule
LIFESTYLE

Wil je beter slapen én ontwaken? Probeer dan zeker eens de 10-3-2-1-0 formule

Een verbeterde nachtrust en frisser ontwaken kunnen bereikt worden zonder ingewikkelde slaapmethoden. Probeer de 10-3-2-1-0 formule voor bewezen betere slaap. Het is verrassend eenvoudig en het principe "baat het niet, dan schaadt het niet" is hier zeker van toepassing.

Veel slaapmethoden zijn ad hoc van aard. Bijvoorbeeld, met de militaire methode zou je in 2 minuten in slaap kunnen vallen. Sommigen, zoals Erling Haaland, hanteren een Spartaanse aanpak door hun mond af te plakken. En dan hebben we nog de 4-7-8 ademmethode om in slaap te vallen.

Tips voor een betere nachtrust

Maar al deze methoden beginnen pas als je in bed ligt. Een stabielere aanpak is om je hele dag te richten op een betere nachtrust, en dat is minder ingrijpend dan het op het eerste gezicht lijkt. De 10-3-2-1-0 formule bestaat uit slechts vijf regels gedurende de dag. Met deze structuur kun je bewezen beter slapen en wordt het ontwaken niet over het hoofd gezien.

- 10 uur voor het slapengaan: stop met het consumeren van cafeïne.

- 3 uur voor het slapengaan: vermijd eten en alcohol.

- 2 uur voor het slapengaan: stop met werken.

- 1 uur voor het slapengaan: beperk schermtijd (schakel alle telefoons, tv's en computers uit).

- 0: vermijd 's ochtends snoozen.

De slaapkwaliteit verbeteren

Houd je aan deze regels en geniet van een kop koffie tijdens de lunch, eet op reguliere tijden, laat werk op het werk en leg je telefoon weg. Neem de tijd voor ontspanning, zoals het lezen van een goed boek voor het slapengaan. Voor snoozers is het wellicht beter om de wekker gewoon 10 of 20 minuten later te zetten, aangezien dit de slaapkwaliteit vóór het ontwaken verbetert. Daarnaast geeft direct opstaan je meer tijd voor je ochtendroutine, die niet onderschat moet worden.

(Bron: Manners - Intropic: Freepik)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties