8 dingen die je nooit moet zeggen op een eerste date Seks & relaties
8 dingen die je nooit moet zeggen op een eerste date
Seks & relaties

8 dingen die je nooit moet zeggen op een eerste date

Laten we eerlijk zijn... eerste afspraakjes kunnen intimiderend zijn. Soms kan het voelen alsof je je voorbereidt op een sollicitatiegesprek in plaats van een date. En eerste dates zitten altijd vol spannende verrassingen, je stelt je immers kwetsbaar op voor iemand. Maar maak je geen zorgen, wij zijn er voor je! We hebben acht dingen op een rijtje gezet die je beter niet doet tijdens een eerste date, kwestie van het allemaal wat soepel te laten verlopen.

1. Te veel praten over je ex

Praten over een ex met je date zal hen alleen maar ongemakkelijk laten voelen en redelijke rode vlaggen opwerpen. Plotseling is er een derde persoon op je date, en dat is, nou ja... ongemakkelijk. Het ex-praatje is een duidelijk teken dat je nog niet over je vorige relatie heen bent en dus nog niet klaar bent voor een nieuwe. Laat de eerdere relatievergelijkingen van tafel en concentreer je op het leren kennen van de persoon die met jou op de date is.

2. Alle rare persoonlijke vragen

Hoewel het belangrijk is om een persoon te leren kennen door de doordachte vragen te stellen en een emotionele band op te bouwen, mag je niet vergeten dat het geen ondervraging is. Neem uiteraard de temperatuur van het gesprek en wat je eruit wilt halen. Bijvoorbeeld, een vraag als "Wat zouden je ouders van me denken?" kan over de schreef gaan, of op basis van de vibes van de date, helemaal prima zijn. Als je je zorgen maakt over het overschrijden van een grens, richt je dan op het ‘natuurlijk’ laten verlopen van het gesprek in plaats van voorbereid te komen met een overvloed aan vragen om af te vinken.

3. (Alleen) spreken over seks

Seks kan zeker ter sprake komen op een eerste date als het iets is waar jullie je allebei goed bij voelen, maar op een eerste date, als je intenties zijn om verder te gaan dan de slaapkamer (en hey, helemaal OK als dat niet zo is!), kan het focussen op alleen seks je ervan weerhouden om de persoon die tegenover je zit echt te leren kennen. Bovendien varieert de seksuele geaardheid van mensen enorm, en kun je een grote pot met wormen openen waar je in dit vroege stadium van een potentiële relatie nog niet klaar voor bent.

4. Liefde bombarderen

Aimée Lutkin, auteur van ‘The Lonely Hunter: How Our Search for Love Is Broken’, en dater ‘extraordinaire’, zegt: "Zodra iemand begint met love bombing op een eerste date, ben ik super uitgeschakeld." Love bombing is een tactiek om een ander te manipuleren en onder controle te krijgen door zich kwetsbaar, verliefd en romantisch voor te doen (vaak op een plotselinge en cringey manier). Als op een eerste date de romantiek er van afdruipt, is dat volgens Lutkin een veeg teken.

5. Food shaming

Een oordeel vellen over iemands eten of drinken kan voelen als een mes in het hart. Eten is zeer persoonlijk. Het is ook cultureel. Het kan beledigend en ongevoelig zijn om je hoofd te draaien bij iets wat je date wil eten. Niet te vergeten, je weet niet of je date worstelt met eten of verslaving. Probeer dus weg te blijven van ogenschijnlijk simpele opmerkingen als: "Je hebt je pasta niet aangeraakt!" of "Drink je niet?".

6. Opmerkingen over iemands leeftijd

Het is helemaal OK om je date te vragen naar haar of zijn leeftijd, maar wees voorzichtig met je antwoord. Zelfs als je ‘Je bent pas 27?!’ zelf als een compliment beschouwt, kan het voor je date een heel andere bijklank hebben en haar of hem op scherp zetten en kunnen mensen zich er ‘veroordeeld’ door voelen.

7. Negativiteit alom

Het is volkomen aanvaardbaar om je date te laten weten dat de geur van zeevruchten je misselijk maakt of dat het dragen van mismatched sokken helemaal not done is, maar wees voorzichtig om niet per ongeluk een 15-minuten durende tirade af te steken. En praat vooral niet slecht over andere mensen. Een te sterke focus op het negatieve kan leiden tot een neerwaartse spiraal in het gesprek, wat op zijn beurt de avond kan bederven. Lutkin merkt op dat mensen de neiging hebben om zich afgeschrikt te voelen wanneer iemand ‘lelijke’ verhalen vertelt over de mensen in hun omgeving.

8. Hun datinggeschiedenis beoordelen

Dus je bent halverwege je kom haaienvinnensoep als je erachter komt dat je date nog nooit een serieuze relatie heeft gehad of een seriedater blijkt te zijn. Dat is OK. Als je date ervoor kiest om persoonlijke en intieme details uit hun verleden te onthullen, wees dan niet zo snel om in giftige gewoontes te vervallen en een oordeel te vellen. Hun datingverleden werd gevoed door verschillende redenen en situaties die je waarschijnlijk geopenbaard zal krijgen op een bepaald punt in de relatie. Of misschien niet, het gaat immers over het verleden.

(Bron: Pure Wow - Intropic: Unsplash)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties