Waarom onze hersenen helemaal gek zijn van goedmaak-s*ks: "Woede wordt opwinding" Seks & relaties
Waarom onze hersenen helemaal gek zijn van goedmaak-s*ks: "Woede wordt opwinding"
Seks & relaties

Waarom onze hersenen helemaal gek zijn van goedmaak-s*ks: "Woede wordt opwinding"

Hoe ongelooflijk je relatie ook is, meningsverschillen zullen zich voordoen (zoals die keer dat je wederhelft vergat je een dag terug te sms'en maar wel op Facebook andere dingen zat posten, of die keer dat jij weer een diner afzegde om laat te werken). Ruzie maken met je partner is normaal, natuurlijk - maar het kan ook zorgen voor veel drama, emotionele uitputting en in het ergste geval laat het je relatie op het punt van instorten komen. Ondanks alle miserie, is er echter vaak minstens één lichtpuntje: goedmaak-seks.

Dit is de regenboog aan het einde van de storm - hoewel het niet altijd zo duidelijk is. Het lijkt erop dat niets de stemming sneller kan verpesten dan een stressvolle en ongemakkelijke ruzie. Jij hebt gelijk, zij hebben ongelijk, niemand luistert, iedereen schreeuwt, de deuren worden dichtgeslagen. Dan, als het stof is neergedaald, voel je lust. De spanning is opgebouwd en opgebouwd, tot plotseling je je handen niet van elkaar kunt houden. Het klopt eigenlijk niet. Als je boos bent, zou het laatste waar je aan denkt seks moeten zijn. Maar de ruzie functioneerde als een soort verbaal voorspel, en nu wil je alleen maar zoenen en goedmaken, letterlijk.

Waarom onze hersenen helemaal gek zijn van goedmaak-s*ks: "Woede wordt opwinding"

Waarom is seks na een ruzie zo spannend? 

Waarom in hemelsnaam is seks na een enorme ruzie zo spannend? Om te begrijpen wat make-up seks zo fascinerend maakt, gaf Dr. Jenni Skyler, Directeur van The Intimacy Institute. Skyler, in een recent interview een woordje uitleg. Zij merkt op dat er geen studies zijn over dit onderwerp, maar zegt dat er een aantal psychologische en zelfs biologische veronderstellingen zijn waarom koppels seks hebben na een ruzie. "Koppels hebben zeer gepassioneerde post-ruzieseks omdat hun zenuwstelsels al zeer geactiveerd zijn," legt Dr. Skyler uit.

"Hoewel de activatie meer over angst gaat, is opwinding een zustergewaarwording van angst, wat betekent dat de symptomen van hitte, verhoogde hartslag en circulatie in het lichaam vergelijkbaar zijn." In feite betekent dit dat er een schakelaar aangezet wordt in je hersenen die woede omzet in opwinding, want als je al opgewonden bent door een prikkel, is het gemakkelijk om die energie over te brengen naar een andere. Met woede en adrenaline pompend, kan make-up seks krachtiger aanvoelen, en kan het je in staat stellen om op een nieuwe manier te synchroniseren met je partner.

Waarom onze hersenen helemaal gek zijn van goedmaak-s*ks: "Woede wordt opwinding"

Hormonen

"Biologisch gezien, wordt oxytocine vrijgegeven na een orgasme en/of nauw en verbonden seksueel contact," vervolgt Dr. Jenni. "Wanneer koppels vechten en cortisol gerelateerd aan stress vrijgeven, kunnen hun lichaam en geest verlangen naar de nabijheid die seks en oxytocine bieden. Na een vechtpartij geven onze lichamen hormonen vrij die een gevoel van passie kunnen creëren waardoor seks voor sommige mensen zeer opwindend kan aanvoelen."

Hoewel het intiem worden na een ruzie enigszins onlogisch klinkt, herstelt make-up seks eigenlijk een gevoel van nabijheid en hechting. Wanneer je ruziet, voelt je partnerschap bedreigd, en koppels die samen willen blijven, zoeken op natuurlijke wijze naar een manier om voorbij de spanning te komen. Samen slapen is een manier om te zeggen dat zelfs als we elkaar pijn doen, we er nog steeds zijn voor elkaar. "Psychologisch gezien, wanneer koppels ruzie maken, ontstaat er vaak een trigger, of een zeer angstaanjagend deel van hun jongere geheugensysteem," zegt Dr. Jenni.

Waarom onze hersenen helemaal gek zijn van goedmaak-s*ks: "Woede wordt opwinding"

Angst verlichten

"De angst creëert een gevoel van verlating of ontoereikendheid, of beide. Om deze angst te verlichten, komen koppels naar elkaar toe om een gevoel van veilige intimiteit te voelen dat kan gebeuren tijdens seks." Hoewel goedmaak-seks een plezierige remedie voor een geschil is, zijn er uiteraard enige negatieve risico's aan verbonden. "Het kan gevaarlijk zijn omdat koppels dan in een dynamiek terechtkomen, met adrenaline die pompt, die achter weer voor problemen en ruzie kan zorgen," merkt Dr. Jenni op.

Als je make-up seks op een 'gezonde' manier wilt gebruiken, zijn hier een paar dingen om in gedachten te houden:

Zorg ervoor dat het argument wordt opgelost

Het is gemakkelijk om seks te gebruiken als een pleister, maar wat het meest bevredigend zal aanvoelen, is de resolutie. Werk door wat het gevecht begon, en laat seks de kers op de taart zijn van een aantal super hete kwetsbaarheid en communicatie.

Begin geen ruzies alleen voor de make-up seks

Ruzies zijn niet nodig om geweldige seks te hebben. Conflict opwekken in de hoop dat het je relatie verhoogt is niet de zet, en het ervaren van consistente gevoelens van dreiging en woede zal over de tijd super beschadigend zijn. Seks mag nooit slecht gedrag en woede belonen - vooral in gevallen waar ruzies gewelddadig worden.

Make-up seks werkt alleen in positieve relaties

Samen slapen na elke ruzie kan niet iets repareren dat toxisch of gebroken is. Wanneer de relatie al positief is, gaat seks je chemie naar een heel nieuw niveau brengen. Koppels voelen zich nauwer verbonden na samen iets moeilijks doorgemaakt te hebben, omdat wanneer kwetsbaarheid wordt getoond, het de intimiteit verdiept. Als jullie samen iets moeilijks hebben verwerkt, is make-up seks een geweldige manier om het te vieren. Het dient als een manier om elkaar te herinneren waarom je op de eerste plaats verliefd bent.

Dus ja, seks kan een enorme opluchting zijn aan het einde van een ruzie. Als je helemaal iets verprutst hebt, kun je nu plezier hebben door je partner te tonen dat je alle manieren kent om het goed te maken. Jullie hebben beiden dingen van jullie borst gekregen, of hebben hopelijk een probleem opgelost dat je al een tijdje dwarszat.

(Bron: Sheknows.com - Afbeeldingen en intropic: Freepik)

4 claps
1 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties