Waarom steeds meer koppels aan SAT doen: "Het kan zeker en vast je relatie redden" Seks & relaties
Waarom steeds meer koppels aan SAT doen: "Het kan zeker en vast je relatie redden"
Seks & relaties

Waarom steeds meer koppels aan SAT doen: "Het kan zeker en vast je relatie redden"

Als het om voldoende slaap gaat, zijn zowel kwaliteit als kwantiteit van belang. Volgens specialisten ter zake krijgt minstens een derde van de mensen niet de aanbevolen hoeveelheid van ten minste zeven uur slaap per nacht. Bovendien ligt het aantal mensen dat niet goed slaapt nog hoger. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn, maar één mogelijke is de persoon die naast je ligt. Daarom doen steeds meer mensen aan SAT, ‘sleeping apart together’, in hetzelfde huis slapen maar niet in hetzelfde bed.

Naast je partner slapen is voor sommige mensen ‘heilig’ en velen denken dat ze door het niet te doen hun relatie op de klippen zetten. Maar voor anderen komt het er gewoon op neer dat ze een betere nachtrust willen. "Weinig dingen beïnvloeden de kwaliteit van je slaap meer dan je slaapomgeving," zegt Meir Kryger, hoogleraar geneeskunde aan de Yale School of Medicine en auteur van ‘The Mystery of Sleep’. "Dat omvat wie er naast je slaapt en hoe goed jullie samen slapen."

Het probleem, aldus Kryger, is dat velen van ons al worstelen met slaapproblemen zoals rusteloosheid, parasomnia (zoals slaapangst en slaapwandelen), slaapapneu en nachtelijke toiletbezoekjes. Voeg daarbij een bedgenoot die met soortgelijke problemen kampt of die vaak van slaaphouding verandert, de dekens opeist of een ander slaapschema volgt dan jij, en de kans op een nacht zonder verstoringen neemt dramatisch af.

"De onderlinge band wordt versterkt"

Dergelijke onverenigbaarheid in de slaapkamer is reden waarom ook verschillende seksuologen er voorstander van zijn dat koppels apart slapen. Seksuoloog Eric Garrison zegt daarover: “Ik heb duizenden koppels ontmoet die hun relatie wilden verbeteren en heb gemerkt dat gescheiden slapen - van twee aparte bedden in dezelfde kamer bij elkaar tot dubbele slaapkamers - de band tussen velen van hen heeft versterkt. Gezien alle emotionele en fysieke voordelen van slaap, is de som van twee gezonde/uitgeruste individuen die een liefhebbend stel vormen groter dan hun individuele delen."

"Stress is het Kryptoniet van seks"

Ook psycholoog Joseph Cilona deelt die mening: “Slaaptekort kan verwoestende fysieke en emotionele gevolgen hebben. De keuze om apart te slapen kan vaak slaapproblemen minimaliseren of elimineren en een relatie redden of verbeteren." Uit een recente studie van de University of California bleek dat slecht slapen kan leiden tot relatieconflicten, en dat slaapgebrek en relatieproblemen vaak hand in hand gaan. De onderzoekers verwoorden het zo: "Een bed is altijd maar voor twee dingen: slaap en seks. Als je in bed kruipt, moet een van die twee Pavloviaanse bellen afgaan. Stress is het Kryptoniet van seks, het verzwakt je zoals het ook Superman verzwakt.”

(Bron: Washington Post)

(Intropic: Image by Freepik)
0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties